Στον αέρα συμβάσεις - διαιτησία.

0
Αριστερά  ένας  πρώην  εργατοπατέρας  
δεξιά ο νυν  εργατοπατέρας  και  στη  μέση 
η " εκπρόσωπος " του  ΔΝΤ .  
Αυτοί  θα  μας  σώσουν. 


Σε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μέσα στον επόμενο μήνα θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που για το θέμα αυτό συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους της τρόικας. Δύο είναι τα καυτά θέματα που θα αντιμετωπιστούν άμεσα: η «τύχη» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).


Oσον αφορά στο θέμα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπερισχύουν των κλαδικών. Παράλληλα προβλέπεται η «απόσυρση» της διάταξης που επιτρέπει στο υπουργείο να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις και σε όσους δεν εκπροσωπούνται.
Οι προτάσεις αυτές προκαλούν την έντονη αντίδραση των συνδικάτων, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εργασίας να αναζητά τη «χρυσή τομή» και να εξετάζει εναλλακτικά σενάρια. Η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος αφορά στην εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων για τις συμβάσεις σε περιορισμένο επίπεδο, όπως για παράδειγμα σε περιοχές ή κλάδους με υψηλή ανεργία.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε πως η επιθυμητή ευελιξία για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων προωθείται αποτελεσματικότερα μέσα από κλαδικές και τοπικές και όχι επιχειρησιακές συμβάσεις. Μάλιστα για τις επιχειρησιακές συμβάσεις εκφράστηκε προβληματισμός με δεδομένες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει διαβούλευση με τα συνδικάτα για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων και αναμένεται να ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις στα τέλη Οκτωβρίου ή το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο.

Συνεργασία
Στην τελική ευθεία βρίσκεται και το θέμα του ΟΜΕΔ και μάλιστα έχει υπάρξει συνεργασία και με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Για το θέμα αυτό είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα, που θα καθορίζει τη διαδικασία προσφυγής αρχικά στη μεσολάβηση και στη συνέχεια στη διαιτησία (όπου μεταξύ άλλων επιλύονται και μισθολογικά θέματα).

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκαν και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, να αναφέρεται στην πρόοδο που έχει γίνει στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Σημειώνεται πως μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες για την οικονομική κατάσταση των ταμείων.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και οι δαπάνες εκτιμάται πως θα υποχωρήσουν από το 6,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε 5,17% τη φετινή χρονιά. Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την ενίσχυση της διαφάνειας στην παροχή συντάξεων, με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Ελέγχου και Πληρωμής και τη σύσταση Ενιαίου Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Συνάντηση με ΓΣΕΕ
Τρία αιτήματα στη Λούκα Κατσέλη

Αιτία πολέμου αποτελεί για τα συνδικάτα οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και αμφισβήτησης του ρόλου του ΟΜΕΔ. Τα δύο αυτά «καυτά» θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν φταίνε και δεν μπορούν να σηκώσουν μονομερώς το βάρος της κρίσης και του χρέους» επεσήμαναν οι συνδικαλιστές, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «αποδέσμευσης της χώρας από τις αρνητικές και αντεργατικές επιπτώσεις του μνημονίου των δανειστών».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα: στην ενδυνάμωση του ρόλου του ΟΜΕΔ, στην προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στη λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων.

Στο μεταξύ σε 24ωρη απεργία στις 7 Οκτωβρίου προχωρά η ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σημειώνεται πως στις 29 Σεπτεμβρίου τα συνδικάτα διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια μέρα θα υπάρξει πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις Βρυξέλλες.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
www.ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !