Αποκρατικοποιήσεις με εκπτώσεις και νέα μέτρα.

Ανέφικτο προς το παρόν, χαρακτήρισε τον στόχο για εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Τόνισε ότι άμεσος στόχος είναι να βρεθούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ιδιωτικοποιήσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε νέα μέτρα, ώστε να βρεθούν, άλλα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω του δραστικού περιορισμού των λειτουργικών δαπανών.
Το υπουργείο Οικονομικών, διατηρεί το στόχο για μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ για το 2011.
Γίνεται, όμως, αναφορά για πιθανούς κινδύνους, που μπορεί να αντιμετωπιστούν στην πορεία ως προς την επίτευξη αυτού του στόχου και οι οποίοι εκτιμώνται σήμερα σε περίπου 0,75% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται πιθανή απόκλιση, η οποία μπορεί να οδηγήσει το έλλειμμα να κλείσει φέτος στο 8,2% του ΑΕΠ.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας τα οφέλη που θα έχει στην πορεία τους για εξυγίανση και ανετότερη πρόσβαση στις αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012-2014, για τις οποίες θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση, ώστε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να παρουσιαστεί στο τέλος Μαρτίου.
Αναφερόμενος στα μέτρα που θα απαιτηθούν τόνισε ότι "πέραν των παρεμβάσεων ύψους 8% του ΑΕΠ για την περίοδο 2012- 2014, η κυβέρνηση θα εντάξει στο σχέδιο και πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως επί παραδείγματι στο μισθολόγιο του Δημοσίου.
"Η πορεία μας από εδώ και στο εξής εξαρτάται και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο", τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "η ύφεση ήταν το 2010 υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε, έφτασε στο 4,5% αντί για 4%".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε τη ΝΔ λέγοντας ότι είναι "ακατανόητη η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η άρνησή της να έλθει στο τραπέζι του διαλόγου, κάτι που αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση".
Τα βασικά σημεία του επικαιροποιημένου μνημονίου

*Συρρίκνωση του ελλείμματος από το 9,4% στο 7,4% του ΑΕΠ

*Αναμένεται ύφεση 3% το 2011

*Πληθωρισμός 2,5% σε ετήσια βάση

*Παρεμβάσεις 8% του ΑΕΠ την περίοδο 2012-14

*Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

*Καταγραφή χαρτοφυλακίου συμμετοχών Δημοσίου και εμπορικά αξιοποιήσιμων ακινήτων με στόχο «μεγιστοποίηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας την περίοδο 2011-2015»

*Ασφαλιστικό: Ολοκλήρωση μελέτης για τα επικουρικά ταμεία, «παρεμβάσεις στα ελλειμματικά»

*Ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδιο δράσης για την φοροδιαφυγή

*Εγγυήσεις 30 δισ. ευρώ στις τράπεζες


news247.gr


Δημοσίευση σχολίου

[disqus][facebook][blogger]

ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget