Μίζες σε υπουργεία της Ελλάδας.

0

Σε ελληνικά υπουργεία και στο Πολεμικό ναυτικό δόθηκε ένα μεγάλο μέρος από τα 138 εκατομμύρια ευρώ που καταβλήθηκαν στις εταιρείες των επιχειρηματιών Αλ. Αβατάγγελου και Μ. Ματαντού. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου, στην οποία γίνεται λόγος για μίζες για την παραγγελία των υποβρυχίων από την Ελλάδα.




Σύμφωνα με το "Βήμα", στην απόφαση του δικαστή Σταϊκενμπέργκερ αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων, τα οποία καταβλήθηκαν στην εταιρεία Dolmarton εν μέρει μέσω της εταιρείας ΜΙΕ, των δύο επιχειρηματιών, Αβατάγγελου και Ματαντού αντίστοιχα, και εν μέρει απευθείας, χρησιμοποιήθηκε για να συγκαλυφθούν μίζες.

Όσο για το που πήγαν αυτά τα χρήματα, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μεγάλη φαντασία. Σε διάφορους αρμόδιους οι οποίοι μπορούσαν είτε να λάβουν είτε να επηρεάσουν στην λήψη αποφάσεων και οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, σε υπουργεία, σε υπηρεσίες ή στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως για την ανάθεση της παραγγελίας χρειαζόταν η βοήθεια ειδικών οι οποίοι έχαιραν της εμπιστοσύνης των φορέων λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα.

Ένας εκ των ειδικών αυτών φέρεται να ήταν ο δόκτωρ Αβατάγγελος, με τον κ. Ματαντό να διατηρεί άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλισθούν οι ανάλογες επαφές και να γίνουν τα ραντεβού.

Ήταν μάλιστα υπεύθυνος για τη διανομή των χρημάτων που καταβάλλονταν σε αυτόν.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σύμφωνα πάντα με το "Βήμα", τα χρήματα δίνονταν από τη Ferrostaal προς τις εταιρείες συμβούλων των δύο επιχειρηματιών για να καταλήξουν σε εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το έργο.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2000 η κοινοπραξία πήρε την παραγγελία για την προμήθεια υποβρυχίων στο ελληνικό κράτος, με το πρόγραμμα "Αρχιμήδης", στις 31 Μαΐου 2002 υπογράφηκε νέα σύμβαση για τη συντήρηση των δύο υποβρυχίων, το πρόγραμμα "Ποσειδών".

Η συνολική αξία των δύο συμβάσεων ανερχόταν σε περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ.

Μαρτυρία Γερμανού για τις μίζες

Ο Έρβι Ερμπσλέχ, στέλεχος της Ferrostaal - Man, συνεργάστηκε με στελέχη της εταιρείας τα οποία ήταν υπεύθυνα για το έργο των υποβρυχίων και κατέθεσε το Φλεβάρη του 2010 τα εξής:

"Οπως και στην Πορτογαλία, έτσι και στην Ελλάδα καταβλήθηκαν μίζες σε δημόσιους λειτουργούς για την ανάληψη του έργου. Οι μίζες καταβάλλονταν μέσω εικονικών συμβάσεων συμβούλων, μεταξύ άλλων και του κ. Ματαντού ως αχυράνθρωπου, στους δημόσιους λειτουργούς και στους φορείς λήψης αποφάσεων.

Η δωροδοκία γινόταν τελικά και με τη συμμετοχή του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή με τη συμμετοχή του Γκεζίν Κεμπέκ της οικονομικής διεύθυνσης αλλά και του δόκτορα Μίτσερλιχ ως προέδρου του διοικητικού συμβουλίου". Με βάση αυτά τα έγγραφα εκλήθησαν 37 ύποπτοι και από την Εισαγγελία της Αθήνας.

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !