Στο «μικροσκόπιο» και η υπόθεση των ΜΑΝ .Αφορά την προμήθεια 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ το 2002.

 Στην τελική ευθεία έχει μπει η δικαστική έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση της γερμανικής εταιρείας ΜΑΝ, που φέρεται να έχει πολλές ομοιότητες με το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, αφού και εδώ η Δικαιοσύνη ψάχνει ύποπτες διαδρομές «μαύρου χρήματος», που ενδεχομένως δόθηκαν ως «μίζες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί ο εισαγγελέας σχετικά με την υπόθεση προμήθειας 142 τρόλεϊ από τον ΗΛΠΑΠ, το 2002, όπου διερευνάται εάν έχουν διαπραχθεί αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, όπως δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα.

Το τέλος της δικαστικής έρευνας σηματοδοτεί δικαστικές εξελίξεις, αφού είναι ενδεχόμενο ο εισαγγελέας να ασκήσει ποινικές διώξεις.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση της ΜΑΝ, που ξεκίνησε από τις έρευνες της γερμανικής Δικαιοσύνης το 2009, είχε προκαλέσει την παραίτηση, για λόγους ευθιξίας, από τη βουλευτική του ιδιότητα, του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, καθώς η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί επί θητείας του.

Ωστόσο, από την έρευνα της γερμανικής δικαιοσύνης αλλά και από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Εισαγγελία της Αθήνας, δεν προέκυψε ευθύνη του πρώην υπουργού.

Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε ο κύκλος των υπόπτων, καθώς εννέα πρόσωπα, που φέρονται εμπλεκόμενα στην υπόθεση, κλήθηκαν από τον εισαγγελέα και έδωσαν ανωμοτί εξηγήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ των εννέα προσώπων που κλήθηκαν ως ύποπτοι είναι τρεις επιχειρηματίες, που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες οφ σορ εταιρειών, με έδρα την Κύπρο, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες, τότε, του υπουργείου Μεταφορών.

Οι δύο από τους φερόμενους ως υπόπτους επιχειρηματίες, είναι αδέλφια, ο ένας εκ των οποίων είχε ασχοληθεί παλιότερα με τον χώρο του ποδοσφαίρου. Ο τρίτος είναι γνωστό και προβεβλημένο όνομα στον χώρο των επιχειρήσεων, ενώ παλιότερα είχε εμπλακεί και αυτός στα διοικητικά άλλης ΠΑΕ.

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα έχει μπει η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των οφ σορ εταιρειών τους, για την οποία έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Κύπρο, από όπου αναμένονται τις επόμενες ημέρες στοιχεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» και συγκεκριμένα για παράνομες πληρωμές.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας περιμένει στοιχεία και από την εισαγγελία του Μονάχου, η οποία είχε ανοίξει την έρευνα για την υπόθεση της ΜΑΝ, που εκτιμήθηκε στην αρχή ως μικρή, αλλά επεκτάθηκε στη συνέχεια, καθώς όπως είχε ανακοινώσει, τότε, η γερμανική δικαιοσύνη, για πληρωμές στο εξωτερικό σε 7 χώρες (Νορβηγία, Γερμανία, Ιταλία, Λιβύη, Αλγερία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα) χρησιμοποιήθηκαν εταιρείες - γραμματοκιβώτια στην Κύπρο, στη Μάλτα, στις Μπαχάμες, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Μ. ΜΠΕΝΕΑ www.ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][facebook][blogger]

ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget