"Μπαλαντέρ" των μέτρων το μισθολόγιο.

0
 Ό υπουργός Οικονομικών Γ Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε χθες ότι το μισθολόγιο δεν περιλαμβάνεται στα μέτρα των 26 δισ. ευρώ καθώς, όπως είπε, το υφιστάμενο σενάριο δεν προβλέπει δημοσιονομικό όφελος.





Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτελεί την «πηγή» πρόσθετων εσόδων σε περίπτωση που η τρόικα κρίνει τον Μάιο ότι οι παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν επαρκούν ή ότι το έλλειμμα του 2011 θα απαιτήσει μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ για να φτάσει στον μνημονιακό στόχο.

Η ογκοδέστατη έκθεση που το συνοδεύει είναι σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμη εδώ και πολλές ημέρες και κρατείται ως εφτασφράγιστο μυστικό. Περιλαμβάνει πολλά σενάρια «μεταρρύθμισης» του μισθολογίου.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι ανάλογα με την πρόταση που θα προκριθεί μπορεί να είναι από «ουδέτερο», δηλαδή να προβλέπει μειώσεις μισθών για όσους σήμερα λαμβάνουν πολλά επιδόματα που θα καταργηθούν αλλά και αυξήσεις σε πολλούς σήμερα χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, έως πολύ επώδυνο, οδηγώντας στην «εξοικονόμηση» έως 4,5 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν το μόνο που έχει ενσωματωθεί στο νέο «μνημόνιο» των 26 δισ. ευρώ είναι το δημοσιονομικό όφελος από τις γνωστές παρεμβάσεις: την διατήρηση του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις, την κατάργηση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, την μερική απασχόληση στο δημόσιο και την άδεια άνευ αποδοχών για εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Από όλα τα παραπάνω μέτρα εκτιμάται στην έκθεση για το μισθολόγιο ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από το 2009 έως και το 2013. Θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του προσωπικού κατά 130.000 άτομα και σε ετήσια μείωση του μισθολογικού κόστος της τάξης του 1 δισ. ευρώ περίπου.

Η προσωρινή έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου υπολόγιζε ότι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων από 761.317 άτομα θα μειωθεί 633.381 υπαλλήλους, ενώ η μισθολογική δαπάνη από 19,12 δισ. ευρώ το 2010 θα υποχωρήσει το 2013 στα 16,34 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η τρόικα θα εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χωρίς αιματηρές αλλαγές. Εν συνεχεία θα γνωστοποιήσει την πρόταση στην ΑΔΕΔΥ ξεκινώντας τον διάλογο με στόχο την εφαρμογή του μισθολογίου από το καλοκαίρι.

Βέβαιη θεωρείται η κατάργηση εκατοντάδων επιδομάτων με αντιστάθμισμα την ενίσχυση κάποιων-λίγων όπως είναι τα οικογενειακά και την ένταξή τους στο βασικό μισθό. Αλλαγές προβλέπονται και στα «μπόνους» απόδοσης.


Πηγή:www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !