Κι όμως η σύσκεψη στο Λουξεμβούργο έγινε! Τι συζήτησαν άραγε;

0
 Από το Spiegel μάθαμε για μια έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την ελληνική οικονομία. Η σύσκεψη επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ από τον κ. Παπακωνσταντίνου, όχι όμως και το ότι συζητήθηκε έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ όπως υποστήριζε το γερμανικό δημοσίευμα.







Όπως τονίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης". Η σύσκεψη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, "έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα". Παράλληλα, το υπουργείο επισημαίνει ότι η "Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης".

Τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Μετά το δημοσίευμα του του Spiegel το οποίο ανφέρε ότι αντικείμενο της "κρυφής" συνάντησης ήταν το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ακολούθησαν κι άλλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου με αναφορά στη σύσκεψη τα οποία έκαναν λόγο για "κύκλο συζητήσεων" που θα περιελάμβαναν την επέκταση του πακέτου βοήθειας (Wall Street Journal) ή και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης (Bloomberg).

"Προβοκάτσια τέτοια δημοσιεύματα"

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών με επίσημη ανακοίνωσή του είχε διαψεύσει δημοσίευμα του Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εξετάζει την έξοδό της από το Ευρώ. Όπως δήλωσε το υπουργείο "Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια".

Το Capital.gr επικοινώνησε με αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντας της Κομισιόν ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Αρμόδια όργανα του Eurogroup ασχολήθηκαν (κατά προγραμματισμένη σημερινή συνεδρίαση του EFC) μόνο με την προετοιμασία του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας και την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος για το οποίο όμως, όπως υποστηρίχθηκε στο Capital.gr, υπάρχουν πολλά προβλήματα και επιφυλάξεις για την πρόοδο της υλοποίησής του.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλούνταν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, ανέφερε ότι μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ευρωζώνη είχε προγραμματίσει συνάντηση αργά την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συζητήσει τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, καθώς και τη διαδοχή του Jean – Claude Trichet στο τιμόνι της ΕΚΤ.

«Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρει στη διαδικτυακή του έκδοση το γερμανικό Spiegel, η συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί για να συζητηθεί αίτημα της Ελλάδας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη» αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές. Παράλληλα, σημειώνει ότι στη συνάντηση συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Junker. Στην ατζέντα βρίσκεται ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων για επέκταση του πακέτου βοήθειας της Ελλάδας, καθώς και η διαδοχή στην ΕΚΤ και το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, φέρονται να δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στη συνάντηση -την οποία και χαρακτηρίζει ως προγραμματισμένη σύμφωνα με αξιωματούχους της ευρωζώνης- δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Στον αντίποδα, δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για μη προγραμματισμένη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων στην οποία, όπως σημείωνε, ενδέχεται να συζητηθούν και εκδοχές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Αξιωματούχος πάντως της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη "ούτε σχεδιάζεται ούτε έχει σχεδιαστεί". Παράλληλα, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως η διάσπαση της ευρωζώνης είναι "παντελώς αδιανόητη".

Σημειώνεται ότι από τις πρώτες σχετικές διαψεύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν αυτή του Guy Schuller, εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής: Διαψεύδει Έλληνας αξιωματούχος, μιλώντας στο Capital.gr, δημοσίευμα του Spiegel ότι η Ελλάδα εξετάζει την έξοδό της από την ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή τραπεζικές πηγές δήλωναν ότι "δεν υφίσταται τέτοιο θέμα". Ανάλογη τοποθέτηση είχε πραγματοποιήσει λίγο νωρίτερα, σύμφωνα με το Bloomberg, και εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Jean Claude Junker, ενώ πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο Reuters ότι "δεν υπάρχει και δεν υπήρξε σχέδιο εξόδου".


Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !