Μαύρη εργασία και ανεργία στέγνωσαν τα ταμεία

0
Την οικονομική αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων εντείνει η υψηλή ανεργία, η μείωση μισθών και η ενίσχυση της μαύρης εργασίας, την στιγμή που παραμένουν ανοικτές οι πληγές της εισφοροδιαφυγής, των οφειλών ιδιωτών, των υψηλών δαπανών υγείας, αλλά και των απωλειών της κινητής περιουσίας από την κρίση και τις λανθασμένες επενδύσεις (τοξικά ομόλογα), σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι εργαζόμενοι στα Ταμεία κατά τη διάρκεια του 27ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ).



Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αθ.Τσακανίκας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όμοια κατάσταση με τη σημερινή δεν υπήρξε στα ταμεία» λέγοντας πως οι πολιτικές επιλογές του μνημονίου οξύνουν αντί να επιλύουν τα προβλήματα στην κοινωνική ασφάλιση.

Οι ετήσιες απώλειες εσόδων από την εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας φτάνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα 4 δισ. ευρώ την στιγμή που η εισφοροδιαφυγή έχει φθάσει το 30% (έναντι 15% πριν από δέκα χρόνια) με τις χαμένες εισφορές να ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές ιδιωτών προς τα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ) φτάνουν τα 11 δισ. ευρώ. Παράλληλα, μόνο για το ΙΚΑ, η μείωση εσόδων που προκαλούν οι μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά δε τις δαπάνες υγείας, μειώθηκαν μεν το 2010 αλλά, όπως υποστήριξε, παραμένουν ακόμη αρκετά υψηλές θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των ταμείων. Η ΠΟΠΟΚΠ αποδίδει επίσης τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών που επιτεύχθηκε το 2010 (κατά 10,64% στο ΙΚΑ, 11,1% στον ΟΓΑ, 11,93% στον ΟΠΑΔ και 11,43% στον ΟΑΕΕ) κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής των φαρμάκων και λιγότερο στον έλεγχο της αλόγιστης συνταγογράφησης.

Επιπλέον, η οργανωτική κατάσταση των Ταμείων περιγράφτηκε με εικόνες διάλυσης, καθώς επισημάνθηκε πως 110.000 αιτήματα απονομής κύριας και επικουρικής σύνταξης και 53.000 αιτήματα για εφάπαξ να εκκρεμούν. Όπως τονίστηκε μάλιστα, ο χρόνος αναμονής για την απονομή σύνταξης ξεκινά από επτά μήνες και σε κάποια ταμεία ξεπερνά τα τρία χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι το ταμείο Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς μόνο για να εξυπηρετηθούν οι 39.000 αιτήσεις για εφάπαξ που εκκρεμούν χρειάζονται 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που έρχονται μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 50% σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων. Το μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας παρουσιάζει μηνιαίο έλλειμμα πάνω από 30 εκατ. ευρώ, ενώ στο τέλος του έτους το συνολικό του έλλειμμα θα φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η κινητή περιουσία των ταμείων φθάνει τα 26,513 δισ. ευρώ, ενώ τα λεγόμενα «τοξικά ομόλογα» παραμένουν στα χαρτοφυλάκια των ταμείων χωρίς να μπορούν να αποτιμηθούν, ούτε να εκτιμηθεί η ζημία που έχουν υποστεί ενώ οι απώλειες της περιουσίας των ταμείων από την κρίση και την πτώση των αγορών φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, για τον ΟΓΑ το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης από 1.222 δισ. ευρώ για το 2009 διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ για το 2010 εμφανίζοντας ετήσια μείωση 11,1%.

Για τον ΟΠΑΔ, το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης από 764 εκατ. ευρώ για το 2009 διαμορφώθηκε σε 640 εκατ. ευρώ για το 2010, εμφανίζοντας ετήσια μείωση 11,93%. Στον ΟΑΕΕ, το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης από 302 εκατ. ευρώ για το 2009 διαμορφώθηκε σε 264 εκατ. ευρώ για το 2010 εμφανίζοντας ετήσια μείωση 11,43%.

Το πρώτο τρίμηνο, στο ΙΚΑ η μείωση είναι 29,32%, στον ΟΓΑ 21,14%, στον ΟΠΑΔ 19,33% και στον ΟΑΕΕ 24,95%.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !