Νυχτερινό θρίλερ για την ελληνική οικονομία.

0
 Νυχτερινό θρίλερ γύρω από την οικονομία της Ελλάδας, με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη του Eurogroup, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου που επιβεβαιώθηκε τα μεσάνυχτα και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου περί έκτακτης σύσκεψης και κυρίως ανταλλαγής απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα»,χωρίς να διευκρινίζεται ποιες μπορεί να είναι αυτές οι οικονομικές εξελίξεις που οδηγούν σε έκτακτες συναντήσεις και συζητήσεις, επέτειναν τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί από νωρίς το απόγευμα.




Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για συζητήσεις που αφορούν σε περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ (σ.σ. ήδη ο χρόνος έχει φθάσει στα 10 έτη μετά τη συμφωνία του Μαρτίου στις Βρυξέλλες), αλλά ακόμα και για νέο δάνειο από τον Μηχανισμό της τρόικας. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονταν μέχρι τη νύχτα επισήμως από την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου την τελευταία εβδομάδα είχε εκφράσει την επιθυμία για περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους.

Τα στοιχεία που έχουμε βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου είναι τα εξής:

* Ο πρόεδρος του Eurogroup συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη στο Λουξεμβούργο.

* Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Και τα δύο στοιχεία δημιουργούν υποψίες ως προς το είδος των συζητήσεων, όταν γνωρίζουμε ότι έχει δρομολογηθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής με τα συμπληρωματικά μέτρα του 2011 και κυρίως ότι έχει προϋπάρξει η συμφωνία επιμήκυνσης στα 10 έτη του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίες από τις ίδιες πηγές κάνουν επίσης λόγο και για νέα συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά μετά το ελαφρύτερο Μνημόνιο της Πορτογαλίας και υπό το φόβο πάντα της πρόκλησης ενός ευρωπαϊκού ντόμινο.

"Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης", έλεγε χαρακτηριστικά η μεταμεσονύχτια ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική έκδοσή του μετέδιδε για έκτακτη κρυφή σύσκεψη στο Λουξεμβούργο, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, τονίζοντας ότι εξετάζονται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας.

Το δεύτερο σημείο, περί εξόδου από το ευρώ, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον προέδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολούθησαν οι διαψεύσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία, που εστίαζαν στο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ανάλογη ήταν και η ανακοίνωση της Αθήνας, που βγήκε με αρκετή καθυστέρηση. Με την επισήμανση ότι πρόκειται για προβοκάτσια και υπονόμευση της προσπάθειας που γίνεται στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη και ότι εξυπηρετεί κερδοσκοπικά παιχνίδια, στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση τονίζεται ότι |το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και από τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε.".

Το στοιχείο αυτό διαψεύστηκε και με τη δεύτερη μεταμεσονύχτια ανακοίνωση, όπου αναφερόταν: "Είναι απολύτως προφανές ότι στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης".

Αναλυτικά η βραδινή ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

"Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συμμετείχε το απόγευμα σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλoντ Γιούνκερ.

Η έκτακτη αυτή σύσκεψη έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20 και ο Υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει για ανταλλαγή απόψεων σχετικά και με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως προφανές ότι, στη συζήτηση αυτή ούτε συζητήθηκε ούτε ποτέ τέθηκε θέμα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως ανεύθυνα και για τους δικούς τους λόγους αναπαρήγαγαν διάφορα ξένα μέσα ενημέρωσης .

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για να βάλει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χώρας και να μπει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης".

Απάντηση Γούνκερ

Στον ίδιο και στην υπουργό οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ αποδίδει την πρωτοβουλία της χθεσινής συνάντησης στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

"Σε συνέχεια της ετήσιας συνάντησης στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, η υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η χώρα της οποίας κατείχε την προεδρία του G20 και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποφάσισαν να συγκαλέσουν άτυπη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στο G20, προκειμένου να συζητήσουν θέματα που αφορούν το G20", αναφέρει ο Γιούνκερ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σήμερα.

Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, "κατά τη σύνοδο του G20 στην Ουάσιγκτον, η Ελλάδα υπήρξε αντικείμενο διεξοδικών συζητήσεων και γι' αυτό, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζ. Γιουνκέρ αποφάσισε να προσκαλέσει στη χθεσινή συνάντηση και τον υπουργό οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις με τους υπόλοιπους υπουργούς για τη σημερινή κατάσταση".

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης προκαλεί η συνάντηση-μυστήριο των ευρωπαίων αξιωματούχων στο Λουξεμβούργο, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, όπως ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του προγράμματός της.

"Με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη πληροφόρηση παρά μόνο ανεύθυνες φήμες, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τελικά τα μεσάνυχτα ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται σε μυστική σύσκεψη στο Λουξεμβούργο", αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ.Μιχελάκης.

Και συνεχίζει: "Παραμένει, ωστόσο, ακόμη μυστήριο ποιο ήταν το πραγματικό αντικείμενο της σύσκεψης αυτής. Η κυβέρνησης οφείλει να ενημερώσει με σαφήνεια και υπευθυνότητα για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται από χτες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Την κρίσιμη αυτή ώρα μισόλογα και ασάφειες δεν βοηθούν".

Από την πλευρά του το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισήμανε: "Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός ότι η κυβέρνηση και γενικά το αστικό πολιτικό σύστημα μαζί με την πλουτοκρατία παριστάνουν τα θύματα επίθεσης, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι ανταγωνίζονται μέρα - νύχτα με αντίστοιχες δυνάμεις της ΕΕ, ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την πτώχευση του λαού. Αυτή είναι η ουσία και του δημοσιεύματος του Σπίγκελ και της σύσκεψης στο Λουξεμβούργο και άλλων παρόμοιων που θα ακολουθήσουν, και που η κυβέρνηση τα κρύβει".

Έντονη είναι και η αντίδραση του ΛΑΟΣ, που με ανακοίνωσή του τονίζει: "Η αοριστία της πρώτης ανακοινώσεως του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την έκτακτη συνάντηση στο Λουξεμβούργο υπό τον κ. Γιούνκερ, σε συνάρτηση με την ώρα εκδόσεώς της, Παρασκευή μεσάνυχτα, επιτείνουν τους φόβους και τις αγωνίες του χειμαζόμενου λαού μας. Πρέπει απαραιτήτως να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις, γιατί το πρωινό της Δευτέρας μπορεί να κρύβει εκπλήξεις".

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μετά την επιστροφή της από το Λουξεμβούργο έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις χθεσινές εξελίξεις:

"Η Ελλάδα βρίσκεται στο «σημείο μηδέν». Πρέπει επιτέλους τα κόμματα να συνειδητοποιήσουν ότι ο τόπος για να σωθεί χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Συνεννόηση και συμφωνία στην αποτελεσματική εφαρμογή πολιτικών που θα προωθήσουν άμεσα τις βαθιές αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση με μυστικές επαφές και υπόγειες διαπραγματεύσεις δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που έχει. Όπως και η αντιπολίτευση με συνεχείς υστερόβουλες αρνήσεις και εξωπραγματικό και επικίνδυνο λαϊκισμό δεν υπηρετεί το λαό".

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !