Απλήρωτο το 90% των προστίμων στα ΜΜΜ

0
Μπορεί να έχει σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των προστίμων που επιβάλλονται στους λαθρεπιβάτες, καθώς έχουν ενταθεί οι έλεγχοι στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών παραμένει απλήρωτο.

Από τις 11 Απριλίου που ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σώμα Ελεγκτών Κομίστρου έως και τις 20 Μαΐου καταλογίστηκαν σε λαθρεπιβάτες 3.448 πρόστιμα, συνολικής αξίας 248.730 ευρώ.

Βάσει της πρώτης επίσημης έκθεσης, καθένας από τους 150 ελεγκτές υπολογίζεται ότι "κόβει" 3,5 πρόστιμα έναντι 2,5 προστίμων που επιβάλλονταν μέχρι πρότινος.

Οι περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, όπου καταλήγει ή διέρχεται το 80% της επιβατικής κίνησης.

Η αξία των προστίμων που επιβάλλουν οι ελεγκτές ανέρχεται σε περίπου 500.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ο ΟΑΣΑ εκτιμά πως αν το μέτρο συνεχιστεί, μπορεί να αποφέρει έσοδα 15-30 εκατομμυρίων ευρώ και να μειώσει την κρατική επιδότηση από 10% έως 20%.

Να σημειωθεί ότι κατά το ίδιο διάστημα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των εσόδων κομίστρου, καθώς αρχίζει να εδραιώνεται η αντίληψη των συχνών ελέγχων.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους", εκτιμά ότι ποσοστό που αγγίζει το 90% των προστίμων θα πληρωθεί μέσω των Εφοριών, καθώς ο κόσμος καθυστερεί ή αδυνατεί να τα εξοφλήσει.

Στο μεταξύ, όπως υπολογίζεται, ποσοστό 20% των προστίμων, που αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 ευρώ τον μήνα, δεν θα εισπραχθούν ποτέ λόγω αδυναμίας ταυτοποίησης των στοιχείων των παραβατών από τις Εφορίες, κυρίως σε περιπτώσεις αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα ή πολιτών οι οποίοι δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα ο ΟΑΣΑ, βάσει υπολογισμών, χάνει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως από τη λαθρεπιβίβαση, ενώ στόχος είναι ο περιορισμός των ζημιών κατά 10% έως το τέλος του χρόνου.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !