«Βράζει» και πάλι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

0
Η Βάσω Παπανδρέου άσκησε και σήμερα κριτική στην οικονομική πολιτική, έχοντας αυτή τη φορά απέναντί της όχι τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά τον Ευάγγελο Βενιζέλο. "Δεν υπάρχει ορίζοντας, δεν ξέρω που πάμε", φέρεται να είπε και να εκτίμησε ότι η χώρα δεν "βγαίνει" αν είναι υποχρεωμένη να πληρώνει 23 δισ. ευρώ τόκους τον χρόνο.

Πρότεινε τα μέτρα και οι συμφωνίες με τους δανειστές να μην κυρώνονται μόνο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, αλλά να έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Μακρυπίδης αμφισβήτησε ότι θα εισπραχθούν 5 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του έτους και υπογράμμισε πως «αν για την κάλυψη του κενού χρειαστεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων το 2012, αυτό θα είναι η «ταφόπλακα» της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».

Αμφιβολίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φέρεται να εξε΄φρασε και η Τόνια Αντωνίου, η οποία διερωτήθηκε τι έχει κάνει η κυβέρνηση τους τελευταίους 18 μήνες για την Ανάπτυξη.

"Δεν γίνεται τρεις μέρες πριν, να μην ξέρουμε τα μέτρα που θα ψηφίσουμε", δήλωσε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Νίκος Σαλαγιάννης και πρόσθεσε ότι «αδιανόητο, να λέμε επί 18 μήνες ότι δεν μπορούμε να χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή».

Ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα στον Μίμη Ανδρουλάκη και τη Μιλένα Αποστολάκη. "Μας μιλάτε μόνο για φόρους", φέρεται να είπε ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και να ζήτησε να κλείσουν "παρασιτικοί" οργανισμοί του Δημοσίου, στελέχη των οποίων αμείβονται με 6.000 ευρώ τον μήνα. «Μίμη, υπάρχουν κι άνθρωποι που αμείβονται με 800 ευρώ τον μήνα», παρενέβη η κ. Αποστολάκη για να λάβει την απάντηση, "εσείς τους διορίσατε".

Μερίδα βουλευτών άφησε αιχμές για τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. "Πώς να υπάρξει αξιοπιστία, όταν ο πρώην υπουργός μας έλεγε ότι είχε εξασφαλιστεί η συμφωνία με την τρόικα και τελικά δεν είχε γίνει τίποτα", φέρεται να είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

"Η κυβέρνηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν αντιμετώπισε την φοροδιαφυγή, δεν μείωσε τους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών των ΔΕΚΟ", δήλωσε σύμφωνα με μαρτυρίες η Σοφία Γιαννακά και πρόσθεσε ότι "ζητάμε πάλι από το 40% των Ελλήνων να πληρώσουν".

Ο Γιάννης Αμοιρίδης διερωτήθηκε "μήπως το πακέτο είναι ελαττωματικό".

"Όποιος έχει την λύση να την φέρει στο τραπέζι", φέρεται να είπε ο Κώστας Γείτονας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευαγ. Βενιζέλος, αποχώρησε για λίγα λεπτά από την αίθουσα, προκειμένου να συνανητθεί με τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια αναχώρησε για τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Νωρίτερα, συναντήθηκε με το κλιμάκιο της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα [περισσότερα, εδώ].

Οι προτάσεις

Οι βουλευτές της συμπολίτευσης πρότειναν νέες τροποποιήσεις στο Μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατετέθη πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 5% στα πολύ υψηλά εισοδήματα και σε όσους ασκούν δημόσια διοίκηση, δηλαδή σε δήμαρχους, περιφερειάρχες και υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής μηχανής.

Δικαιότερους φορολογικούς συντελεστές, συντονισμό των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, πρότεινε ο Χρήστος Μαγκούφης.

Την κατάργηση του «πόθεν έσχες» προκειμένου να κινηθεί η αγορά, ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες η Κατερίνα Μπατζελή.

Σε πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε η Λούκα Κατσέλη. Εισηγήθηκε τη δημιουργία συντονιστικής ομάδας, σε επίπεδο ευρωζώνης, για να σταματήσει η κακοφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, την άσκηση πιέσεων ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ανεξαρτητοποιηθεί από πολιτικές διαδικασίες και να παρεμβαίνει όταν χρειάζεται στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς και τη συμβολή του οικονομικού φόρουμ Euro50 Group για την υποβολή προτάσεων προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που θα αποσκοπούν στη διαχείριση χρέους της ευρωζώνης.

Εντός των συνόρων, πρότεινε την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας για την παροχή ρευστότητας και την προώθηση εγγειοδοτικού μηχανισμού για τις εταιρείες που έχουν υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Επίσης, πρότεινε την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου ανά ΔΕΚΟ και τη σύνδεση των αποκρατικοποιήσεων με τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων.

Οι Θανάσης Οικονόμου και Νάσος Αλευράς πρότειναν να παραμείνει στο 13% ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ο τελευταίος εκτίμησε ότι οι δανειστές της Ελλάδας "θέλουν πρώτα να μηδενίσουμε το πρωτογενές έλλειμμα και μετά να πάμε σε αναδιάρθρωση".

Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΚΤΕ, ο Ευαγ. Βενιζέλος, θα συναντηθεί εκ νέου με την τρόικα και στις 17.00 θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !