Μήνυμα των δικαστών στην κυβέρνηση ότι μελλοντικά μέτρα ίσως να μην είναι συνταγματικά ανεκτά

0
Την έγκριση και της δικαιοσύνης πήρε το Μνημόνιο καθώς κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας νόμιμες οι οικονομικές περικοπές μισθών και συντάξεων για να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης για μείωση του ελλείμματος και του εξωτερικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτό τόσο το Μνημόνιο όσο και οι νόμοι 3833 και 3845/10 που επέφεραν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστούν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος ενόψει της επείγουσας ανάγκης να μειωθεί το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος παύσης πληρωμών και χρεοκοπίας της χώρας.

Πλειοψηφία
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από αλλεπάλληλες «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις της, έκρινε με μεγάλη πλειοψηφία (40-10 ψήφων) ότι πρέπει να απορριφθούν οι προσφυγές διαφόρων φορέων (ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΕΣΗΕΑ κ.λπ.) και δεκάδων πολιτών που ζητούσαν να καταπέσουν το Μνημόνιο και οι εκτελεστικοί του νόμοι ως αντίθετοι στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Όμως κάθε άλλο παρά «ρόδινη» θα είναι η δικαστική κρίση όταν θα προσβληθούν τα νέα μέτρα που φέρνει το Μνημόνιο, παρ' όλο που οι δικαστές του ΣτΕ δεν έδειξαν «κόκκινη κάρτα» τώρα στο Μνημόνιο και στον πρώτο γύρο περικοπών, αφού θεώρησαν ότι αποτελούσαν περίπου «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Εν τούτοις οι δικαστές -σύμφωνα με πληροφορίες- στις αλλεπάλληλες διασκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να στείλουν εμμέσως «μήνυμα» προς την κυβέρνηση ότι μπορεί να «σκοντάψει» σε συνταγματικά εμπόδια και σκοπέλους ο δεύτερος γύρος περικοπών. Και τούτο διότι το αρχικό Μνημόνιο και οι αρχικές περικοπές «πέρασαν» γιατί κρίθηκε ότι συρρικνώνουν μεν περιουσιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά όχι σε σημείο που να θίγουν τον πυρήνα τους, αφού διατηρούν την καταβολή των σχετικών παροχών σε μάλλον βιώσιμο επίπεδο. Λήφθηκαν επίσης υπόψη οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι οι περικοπές έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να ορθοποδήσει η χώρα, κάτι που δεν φαίνεται να εγγυάται την προσωρινότητα των μέτρων. Ετσι, οι επόμενες μειώσεις μπορεί να κριθεί ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτές, εφόσον οδηγήσουν σε υπέρβαση των ορίων βιωσιμότητας για μισθούς - συντάξεις.

Απόφαση
Ουσιαστικά στη δικαστική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα σε 2-3 μήνες, θα επισημαίνεται εμμέσως ότι υπό τις κρατούσες συνθήκες του 2010, οι περικοπές έφεραν τις αποδοχές περίπου στα όρια αντοχής και κάθε νέα περικοπή θα κριθεί με βάση τις νεότερες συνθήκες και όρια αντοχής...

Η Ολομέλεια υπό τον πρόεδρό της Π. Πικραμμένο έκανε ένα τολμηρό νομολογιακό βήμα, αφού για πρώτη φορά δέχεται ότι τα δικαστήρια μπορούν να ελέγξουν τη νομιμότητα διαδικασιών ψήφισης νόμων και συνθηκών (από πλευράς απαρτίας, πλειοψηφιών στη Βουλή). Εκρινε όμως ότι δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί το Μνημόνιο με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 της Βουλής (180 ψήφοι) αφού δεν αποτελεί διεθνή συνθήκη και συνεπώς αρκούσαν 150 ψήφοι, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι έννομες συνέπειες για τους πολίτες επέρχονται από τους εκτελεστικούς νόμους για τις περικοπές.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !