Μπλόκο σε χιλιάδες συνταξιούχους φαντάσματα

0
«Μπλόκο» στις πληρωμές συντάξεων που εισπράττουν τρίτοι για λογαριασμό συνταξιούχων - «φαντασμάτων» βάζει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στο πλαίσιο σχετικής έρευνας την οποία έχει διατάξει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε όλα τα ταμεία.

Με απόφαση που ανακοίνωσε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, τα δύο μέτρα που θα ληφθούν είναι:

1 Η υποχρεωτική φυσική παρουσία των συνταξιούχων κατ' έτος στις τράπεζες στις οποίες πληρώνονται. Για όσες περιπτώσεις συνταξιούχων δεν έχει γίνει φέτος έλεγχος, το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις τράπεζες από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξή τους.

Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και ο συνταξιούχος θα επιδεικνύει Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας και το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων. Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση-θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής- θα προσκομίζει τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου (ήδη ορισμένα υποκαταστήματα έχουν εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο).

2 Η αναγγελία των θανάτων από τα Ληξιαρχεία. Το άρθρο 81 του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για το ΣΕΠΕ επιβάλλει την υποχρέωση να αναγράφονται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ο ΑΦΜ, το ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Προβλέπεται ακόμη η υποχρέωση των Ληξιαρχείων να ενημερώνουν την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης για τη διαγραφή από το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων, Εργοδοτών και Συνταξιούχων (ΕΜΑΕΣ). Τα ταμεία, όπως και το ΙΚΑ, θα έχουν, με τον τρόπο αυτό, μηνιαία ενημέρωση των μητρώων τους ώστε να προχωρούν στη διακοπή της καταβολής της σύνταξης.

Συντάξεις - «μαϊμού»

Στον ΟΓΑ: Κόπηκαν 8.000 συντάξεις σε άτομα που δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να απογραφούν.
Στον ΟΑΕΕ έχει διακοπεί η καταβολή 4.000 συντάξεων σε όσους δεν εμφανίστηκαν.
Στο ΙΚΑ έχουν επίσημα διαπιστωθεί 244 περιπτώσεις είσπραξης συντάξεων από τρίτους για άτομα που είχαν αποβιώσει.
Στο ΤΠΔΥ: Βρέθηκαν 4.500 άτομα που ελάμβαναν επικουρική σύνταξη, χωρίς να λαμβάνουν κύρια (κυρίως λόγω θανάτου).
Εχουν εντοπιστεί 9.000 συνταξιούχοι ηλικίας πάνω από 100 ετών για λογαριασμό των οποίων εισπράττουν τρίτοι τις συντάξεις τους.
Ελεγχοι θα γίνουν το Σεπτέμβριο στις προσωρινές αναπηρικές συντάξεις καθώς και για την τήρηση του πλαφόν.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !