Το χρονικό των εξελίξεω

0

thumb
Με καταιγιστικό ρυθμό αλλάζουν τα δεδομένα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για το πολιτικό σκηνικό από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης, μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ακολουθεί το χρονικό των εξελίξεων:
22.20 Οι πρώτες πληροφορίες από το εσωτερικό της βουλής δείχνουν πως ο Γ. Παπανδρέου, παραμένει σταθερός στην πρόταση για δημοψήφισμα, όπως επίσης και για τη ψήφο εμπιστοσύνης. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και τόνισε πως όλα θα κριθούν την Παρασκευή.
22.10 Δεν αποκλείει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η ανεξάρτητη βουλευτής Αργολίδας Έλσα Παπαδημητρίου. Με δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώην βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως οι εκλογές «θα ήταν καταστροφικές και ίσως οδηγούσαν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη».
«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αφεθεί ο κ. Παπανδρέου να κάνει τη δουλειά του», συμπλήρωσε, ενώ σημείωσε πως η εξαγγελία για διενέργεια δημοψηφίσματος δεν ήταν αναγκαία, καθώς «δημιουργεί προβλήματα».
21:20 Η ανεξάρτητη βουλευτής Έλσα Παπαδημητρίου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
21.08 Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον επικεφαλή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
20.20 Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας προτείνει και η Κεφαλίδου
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο έστειλε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου εκφράζοντας την αντίθεσή της με το δημοψήφισμα και προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κοινοβουλευτικά και μη μέλη.
http://topontiki.gr/img/uploads/big/13201724273.jpg
«Η χθεσινή αιφνιδιαστική και αψυχολόγητη αναγγελία του δημοψηφίσματος με έχει κάνει να αμφιβάλω για κάτι που μέχρι χθες θεωρούσα βέβαιο ότι είμαι μέλος μιας ομάδας που πασχίζει να σώσει την πατρίδα από τη χρεοκοπία», επισημαίνει μεταξύ άλλων η βουλευτής Δράμας.
20.05 Ξεκινήσε το υπουργικό συμβούλιο
20.00 Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα το υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση θα ξεκινήσει σε λίγα λεπτά.
19.55 Έντονη φημολογία αναπτύχθηκε σχετικά με επιστολή της Λούκα Κατσέλη στην οποία ανακοίνωσε στον πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καχριμάκη, ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η ίδια, ωστόσο, αλλά και το πολιτικό της γραφείο, διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια.
19.15 Αντωνίου: Μοναδική λύση η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων
Την διαφωνία της με το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου και έκανε λόγο για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.
http://topontiki.gr/img/uploads/big/13201691368.jpg
«Μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Μένω στις απόψεις που είχα καταθέσει πριν από αρκετό διάστημα και είχα καλέσει το πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ιστορική του ευθύνη για εθνική συνεννόηση.
Αυτά τα θέματα ξεπερνούν τις σχέσεις κυβέρνησης - αντιπολίτευσης και χρειάζεται υπεύθυνη στάση» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν ο λόγος που είχα ζητήσει και στη Βουλή όλο αυτό το πακέτο των μέτρων να ψηφιστεί από 180 βουλευτές [...]
Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα, αν δεν δημιουργεί και πρόσθετα [...] μοναδική λύση παραμένει η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων» κατέληξε η βουλευτής.
18.45 Οι περισσότεροι υπουργοί βρίσκονται στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου.
17.55 «Η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πολύ μεγάλη πίστη σε αυτό που κάνουμε, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να σώσουμε την κοινωνία», τονίζει ο Χρήστος Παπουτσής
17.45 Παρασύρης: Συμμορίες εντός του ΠΑΣΟΚ
Με γραπτή δήλωση του, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης, σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση της Μ. Αποστολάκη και τη στάση άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είπε: «Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον». «Σύντομα θα καταλάβουν κάποιοι σε ποιο μύλο κουβαλούσαν νερό, οι γνωστές συμμορίες είναι σε πλήρη διάταξη», τόνισε καταγγέλλοντας εμμέσως «επιχείρηση ανατροπής της κυβέρνησης».
http://topontiki.gr/img/uploads/big/13201725191.jpg
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Φ. Παρασύρη: «Στην κρισιμότερη στιγμή για τη χώρα, από την μεταπολίτευση και μετά, ο πολιτικός κόσμος αναμετριέται με την αθλιότητα. Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται ένας απίστευτος ανταγωνισμός για το ποιος θα αναδειχθεί πιο άθλιος από τον άλλον. Κάτω από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ο λαός πρέπει να ετοιμαστεί για τα χειρότερα που έρχονται, όχι μόνο για τα οικονομικά της χώρας. Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τι πραγματικά συμβαίνει. Σύντομα κάποιοι θα καταλάβουν σε τίνος τον μύλο κουβαλούσαν νερό. Οι γνωστές "συμμορίες" είναι σε πλήρη διάταξη».
17.40 Στο πλευρό του Παπανδρέου η Μπατζελή
«Είμαστε στο πλευρό του Παπανδρέου για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας την Παρασκευή, δεχόμενοι, ως κοινοβούλιο, τη δανειακή σύμβαση, να προχωρήσει μπροστά» δήλωσε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή.

http://topontiki.gr/img/uploads/big/13201624026.jpg

Η κ. Μπατζελή έκανε λόγο για ιδιαίτερα κρίσιμες ημέρες και τόνισε ότι είναι ανάγκη «να επαναπροσδιοριστεί το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης, της συναινετικής διαδικασίας, έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση για το θέμα της δανειακής σύμβασης».
Παράλληλα σχολιάζοντας την επιστολή του αδελφού της Δημήτρη Μπατζελή και των υπόλοιπων πέντε μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Είμαστε μια ενεργή πολιτική οικογένεια που ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του. Ο αδελφός μου είναι ένα πολύ γνωστό πολιτικό στέλεχος και νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του».
17.25 Την ανάγκη για πρόωρες εκλογές υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τονίζοντας ότι «το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα, στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος».
17.05 Σε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Σαρκοζί δήλωσαν αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Παράλληλα, ευχήθηκαν να υπάρξει «ταχεία» υιοθέτηση ενός «Όδικου Χάρτη» για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.
17.00 Δείπνο εργασίας με Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπέι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Λαγκάρντ θα έχει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός.
16.10 Reuters: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Παπανδρέου σχετικά με τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα.
16.00 Πολιτική παρέμβαση μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών αναμένεται να πραγματοποιήσουν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης: Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης.
15.35 Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αντί της κυβερνητικής σύσκεψης που ήταν προγραμματισμένη για τις έξι το απόγευμα.

15.30 Επιστολή Εύας Καϊλή στον πρωθυπουργό
Oι φήμες περί παραίτησης της Εύας Καϊλή, που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο δεν επιβεβαιώθηκαν. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογα με τις εξελίξεις να βάλει πάνω από το κομματικό συμφέρον το εθνικό. Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της Ε. Καϊλή:

http://topontiki.gr/img/uploads/big/13201579646.jpg
«Αγαπητέ Πρόεδρε,
Στην συνεδρίαση της Κ.Ο. χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, έτσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ. Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.


Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.  Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσάς, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, ότι τα σχέδια περί Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας. Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.  Ούτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Έθνος, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω
»
15.20 Εκλογές ζητά και η Μπακογιάννη
Σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και διεξαγωγή εκλογών ζητά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Η ώρα ευθύνης για τον καθένα από τους τριακόσιους έχει σημάνει. Οι Έλληνες ξύπνησαν σήμερα το πρωί τρομοκρατημένοι καθώς αντιλαμβάνονται ότι τα δύο μεγάλα επιτεύγματα της μεταπολίτευσης, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, κινδυνεύουν και κινδυνεύουν πραγματικά» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη
15.00 H κυβέρνηση σύρεται στις κάλπες τονίζει ο Τσίπρας
«Ο Γ. Παπανδρέου σύρεται στις κάλπες κάτω από την ασφυκτική πίεση του λαϊκού ξεσηκωμού», αυτό τόνισε ο Α. Τσίπρας, λίγο μετά την ανακοίνωση ανεξαρτητοποίησης της Μ. Αποστολάκη. «οι κάλπες δεν θα είναι δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών και αυτό από ό,τι φαίνεται θα γίνει παρά τη θέληση τους».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη ότι «ένα είναι σίγουρο, ο λαός θα σηκώσει το ανάστημα του και θα πει συντριπτικό όχι στην πολιτική της λιτότητας [...] ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας».
14.45 Παραίτηση Παπανδρέου ζητούν έξι μέλη του ΠΑΣΟΚ
Την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ζήτησαν με κοινή επιστολή τους έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα».
«Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία. Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας» σημειώνουν.
Την επιστολή υπογράφουν οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.
14.30 Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή ετοιμάζει επιστολή με άγνωστο μέχρι στιγμής περιεχόμενο.

14.15 Το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδουν επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές πως ο Γ. Παπανδρέου δεν είχε ενημερώσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με την πρόθεσή του να αναγγείλει τη διενέργεια δημοψηφίσματος,
14.10 Η Β. Παπανδρέου ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ζήτησε η βουλευτής Βάσω Παπανδρέου προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και να προκηρυχθούν εκλογές.

«Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου και μετά άμεση προκήρυξη εκλογών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
13.30 Η Μιλένα Αποστολάκη ανεξαρτητοποιείται
Την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη με επιστολή της στο Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

http://topontiki.gr/img/uploads/big/132015836527.jpg

Στην επιστολή της εξέφρασε τη διαφωνία της με την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και την χαρακτήρισε ως «βαθιά διχαστική διαδικασία».
«Παραμένοντας συνεπής με τις απόψεις μου εκφράζω την κατηγορηματική διαφωνία μου με αυτήν την επιλογή της κυβέρνησης», τονίζει στην επιστολή της και προσθέτει ότι αποφάσισε να διατηρήσει την έδρα της λέγοντας ότι «έχω χρέος να αντισταθώ σ’ αυτήν τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της ώρας. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι πολίτες έχουν ανάγκη να εκπροσωπούνται από βουλευτές που εξέλεξαν. Για τον λόγο αυτόν δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ».
Μετά από την κίνηση της κ. Αποστολάκη η δύναμη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ μειώνεται στους 152 βουλευτές.
12.20 Σαμαράς: Έχω ιστορική ευθύνη
Ανοικτό αφήνει ο Αντώνης Σαμαράς το ενδεχόμενο να αποσύρει την ΚΟ του κόμματός του, προκειμένου να γίνουν άμεσα εκλογές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να αναλάβει πρωτοβουλίες (δλδ. να παραιτηθεί από το αξίωμά του προκειμένου να γίνουν εκλογές). Εάν αυτό δε συμβεί και η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στηρίξει Γιώργο Παπανδρέου στην ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε την επόμενη εβδομάδα είναι ορατό το ενδεχόμενο ο Αντώνης  Σαμαράς να αποσύρει τους βουλευτές του από τη Βουλή και σύμφωνα με το Σύνταγμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Στελέχη της ΝΔ έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στη φράση του Αντώνη Σαμαρά, ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία το δημοψήφισμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
«Ο κ. Παπανδρέου έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, ένα δίλημμα εκβιαστικό και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και τη θέση μας στην Ευρώπη. Εξήγησα ότι η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τους πειραματισμούς. Αυτή τη στιγμή οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» ανέφερε ο Α. Σαμαράς.

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, έχω ιστορική ευθύνη να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπουν σε περιπέτειες. Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια να μην μας βρουν συνεργούς» πρόσθεσε.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !