Δύσκολες μέρες "υποσχέθηκε" ο Λουκάς Παπαδήμος (Vid)

0
Δύσκολες μέρες "υποσχέθηκε" ο Λουκάς Παπαδήμος, κάνοντας λόγο για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ζήτησε εθνική συστράτευση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά στην εκταμίευση της 6ης δόσης που πρέπει να γίνει μέχρι τις 15
Δεκεμβρίου (Vid)



Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ανακοίνωσε στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κ. Παπαδήμος έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, αναφέροντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ώστε να μην κινδυνεύσει η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ασθενέστερους, αλλά και στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, ώστε να πάρει η Ελλάδα την 6η δόση, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
"Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε"
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε την απόφαση των τριών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ως "δείγμα συναίνεσης και συνεννόησης".
"Έχω πλήρη συνείδηση της τιμής που μου γίνεται, αλλά και της ευθύνης που μου καταλογίζεται" τόνισε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη, την ώρα που διακυβεύεται η θέση της χώρας στην ευρωζώνη.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να ευημερήσουν στη χώρα τους.
"Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε" πρόσθεσε ο κ. Παπαδήμος.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τη συστράτευση του ελληνικού λαού, η χώρα μπορεί να τα καταφέρει.
Δύο προϋποθέσεις επιτυχίας
Ο Λουκάς Παπαδήμος, έθεσε δυο προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε: Την αλήθεια και την εμπιστοσύνη. Η αλήθεια για το που βρισκόμαστε και η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας.
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αλλά και για τη μείωση του κόστους εργασίας.
"Παρά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, το δημόσιο χρέος αυξάνεται" τόνισε ο κ. Παπαδήμος και ως αιτία ανέφερε το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να δημιουργηθούν πλεονάσματα.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι με τα σκληρά μέτρα, η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται, διότι παρά τις θυσίες, το μέλλον των πολιτών διαγράφεται αβέβαιο.
Καθυστερήσαμε...
Επίσης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις και τόνισε ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας και η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την πλήρη αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.
"Παρά την πρόοδο, που έχει σημειωθεί, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι δύο εναλλακτικές κατευθύνσεις -μέσα ή έξω από το ευρώ- έχουν προσδιοριστεί από τους εταίρους μας, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμοι να στηρίξουν αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της" τόνισε ο κ. Παπαδήμος.
Αναφερόμενος στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, τόνισε ότι το κύριο έργο της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με αυτές τις αποφάσεις.
Μάχη για την 6η δόση
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, απορρέουν από τις συμφωνίες της Ελλάδας με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
"Εφόσον οι αποφάσεις εφαρμοστούν, η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον" είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται θα έχουν σύντομα αποτελέσματα και αν επιτευχθούν οι στόχοι, θα περιοριστεί η ανάγκη της λήψης πρόσθετων μέτρων.
"Το έργο που πρέπει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με τον χρόνο της θητείας της. Πρώτη προτεραιότητα η εκταμίευση της 6ης δόσης, η οποία πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου".
Ως δεύτερη προτεραιότητα, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε την κύρωση της νέας δανειακής σύμβαση και ως τρίτη προτεραιότητα η ψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλάγες και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενταθεί η εφαρμογή των ήδη αποφασισμένων μέτρων, για το μισθολόγιο, την εφεδρεία, τα κλειστά επαγγέλματα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
"Κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος"
Ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τα κόμματα να μην αντιμετωπίσουν αρνητικά τις εγγυήσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι για να συνεχίσουν να μας στηρίζουν.
"Αποτελούν υποχρέωση έναντι των άλλων λαών που μας στηρίζουν" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι γεγονός ότι η ύφεση έχει επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Σημείωσε ότι οι συνέπειες αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία.
"Πιστεύω ότι σε αυτή την κρίση, κανείς δεν πρέπει να νιώθει μόνος. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα είναι ανηφορική και η προσπάθεια δεν θα είναι στιγμιαία. Το κόστος προσαρμογής και οι θυσίες πρέπει να καταμερισθούν δίκαια" είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η "παραμονή στο ευρώ είναι η μόνη επιλογή".
"Αν είμαστε συνεπείς τα επιδιωκώμενα αποτελέσματα θα γίνουν πραγματικότητα. Θα έρθει μια στιγμή στο μέλλον που το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου παρέχει τα εχέγγυα. Η κρίση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία. Καλώ τους δημόσιους λειτουργούς της χώρας όλους όσοι εργάζονται στις εφορίες, στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες για να μην πάνε χαμένες οι δικές τους προσπάθειες" τόνισε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε:
"Με εθνική συνεννοήση και συνοχή μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αλλάξουμε τη χώρα. Είναι στο χέρι μας, έχουμε τη δύναμη. Ενωμένοι, με συνείδηση των δυσκολιών, με αποφασιστικότητα και συστηματική προσπάθεια, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχω πλήρη συνείδηση της αποστολής που αναλαμβάνω. Μόνος δεν μπορώ να τα καταφέρω. Πιστεύω ότι κανείς σε αυτή την αίθουσα δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ. Η χώρα μπορεί να σωθεί, από εμάς εξαρτάται" τόνισε ο κ. Παπαδήμος ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !