Πολλοί υπόσχονται «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου, ένας όμως είναι σίγουρος πως θα την κάνει: η Τρόικα!

Πολλοί υπόσχονται «επαναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου, ένας όμως είναι σίγουρος πως θα την κάνει: η Τρόικα!  Όποιο ή όποια κόμματα και αν είναι κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ακόμα και αν αυτά ομνύουν στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου, οι ελεγκτές των δανειστών που καταφτάνουν στις 20 Μαΐου στην Αθήνα θα απαιτήσουν να «ξαναγράψουν» το Μνημόνιο, με νέα πρόσθετα μέτρα.

«Αν η ύφεση το 2012 είναι τελικώς πάνω από 4,7% (σ.σ: όπως ανησυχεί και η Τράπεζα της Ελλάδος) τότε αναπόφευκτα θα χρειαστούν και άλλα μέτρα» ανέφερε χθες σε συζητήσεις του κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.  Και εννοεί επιπρόσθετα μέτρα, πέραν των 11,6 δισ. που προβλέπονται για φέτος, πέραν των 3,5 δισ. ευρώ που αν δεν εξασφαλιστούν από πάταξη της φοροδιαφυγή θα πρέπει να προέλθουν από νέα μέτρα λιτότητας, πέραν και των αστοχιών του 2012 που θα πρέπει να καλυφθούν (ήδη αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα στο α΄τρίμηνο τους έτους).

Είναι κοινό μυστικό δε στο υπουργείο Οικονομικών πως λόγω των εκλογών «πάγωσαν» όλες οι εισπράξεις φόρων. Στο β΄εξάμηνο του 2012 όμως θα πέσουν όλα τα βάρη μαζεμένα και δεν θα εισπράττεται τίποτε, αφού για τότε προβλέπεται πιο μεγάλη ύφεση.

Πού οδηγούν όλα αυτά; Σε πιέσεις  για μεγαλύτερες περικοπές προσωπικού στο δημόσιο! Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που καταρτίζεται, προβλέπονται δραστική μείωση των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ ακόμα και μετά το 2015 που λήγει το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τα σχέδια κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου, οι μειώσεις προσωπικού θα πρέπει να «τραβήξουν» μέχρι και το 2016 τουλάχιστον. Αυτό αφορά και τους αορίστου χρόνου που βαρύνουν τη μισθοδοσία, και τους συμβασιούχους έργου. Το βασικό σενάριο, που είναι το πιο «αισιόδοξο» στο Μεσοπρόθεσμο, στηρίζεται σε συνταξιοδοτήσεις και μείωση των προσλήψεων ενώ –αναλόγως και των προβλέψεων για την πορεία των εισπράξεων και των ζημιών των ΔΕΚΟ- ανακύπτει και η ανάγκη για ταχύτερες απομακρύνσεις προσωπικού και απαγόρευση ακόμα των προσλήψεων.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][facebook][blogger]

ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget