ΠΟΕ-ΟΤΑ, καζάνι έτοιμο να σκάσει για τα εργασιακά του κλάδου??

0

Ολα ξεκίνησαν κάποτε από τις απολύσεις που υποδεικνύει η τρόικα να γίνουν στο δημόσιο τομέα. Τα εύκολα θύματα είναι οι εργαζόμενοι με ΙΚΑ σε δήμους και υπηρεσίες. Εχουν συνήθως συμβάσεις αορίστου χρόνου και  δεν υπάγονται ασφαλιστικά στο δημόσιο. Ετσι, ο Μανιτάκης έστειλε χαρτιά δεξιά και αριστερά ζητώντας να μάθει πόσοι δουλεύουν σε νομικά πρόσωπα δήμων.“Νομικά πρόσωπα” είναι εκείνο το στήσιμο που έκανε κάποτε το ΠΑΣΟΚ για να βολέψει μαζικά  ημέτερους, όπου στήθηκαν οργανισμοί με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, που επανδρώθηκαν με εργαζόμενους με ΙΚΑ και ουσιαστικά υπολειτουργούν με μειωμένη χρηματοδότηση που απλά καλύπτει ελάχιστα έξοδα και μισθούς.  Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως και κοινωνικές παροχές που δεν μπορούν να αποτιμηθούν, όπως οι θεατρικές σκηνές.
Φαίνεται πως οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, που δεν ευθύνονται για την κατάντια της κοινωνίας, του κράτους  και των δήμων, έπεσαν στο στόχαστρο.
Κύριε Δήμαρχε,
Σε συνέχεια του εγγράφου υπ’αριθμ. 19830/20.5.13 του Υπουργείου Εσωτερικών, το Δ.Σ. του συλλόγου εργαζομένων μετά από ομόφωνη απόφασή μας, ζητάμε την αποφυγή αποστολής στοιχείων του προσωπικού των Νομικών Προσώπων. Με την παραχώρηση αυτών των στοιχείων, θεωρούμε ότι τίθενται υπό απειλή κατάργησης οι θέσεις εργασίας και οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις δομές των Ν.Π.Δ.Δ.
Για το Δ.Σ.
Ο δήμαρχος δεν ξέρουμε τι θα κάνει, Οι εργαζόμενοι έχουν επιλογές?
…Τα δημοσιεύματα που έχουν έρθει στο φως το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει ευρύτερα γνωστό το θέμα των εξελίξεων που επίκεινται στα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, δημιουργώντας ανησυχία όχι μόνο σε όσους εργάζονται εκεί, αλλά και στους δημότες που επωφελούνται αυτών των υπηρεσιών.
Η κατάργηση των Ν.Π. του Δήμου μας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους σε αυτά. Αφορά περισσότερο τους δημότες, αφού θα πλήξει καίρια τον τρόπο που ζουν και έχουν οργανώσει τη ζωή τους. Η ενδεχόμενη κατάργησή τους σημαίνει και την παύση παροχής των συγκεκριμένων κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω αυτών, σε πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας. Σε ηλικιωμένους, σε παιδιά και βρέφη, σε αθλούμενους, σε ανθρώπους που χρήζουν ιατρικής βοήθειας, κλπ κλπ. Κυρίως θα πλήξει τους πιο αδύναμους οικονομικά.
Το υπ. Εσωτερικών με πρόσφατο έγγραφο του ζητά από τον Δήμο να αποσταλλούν τα στοιχεία του προσωπικού των Ν.Π. Η ενημέρωση δεν γίνεται για λόγους “επικαιροποίησης” των στοιχείων, αλλά για να θέσει υπό την απειλή κατάργησης τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση τις υπηρεσίες που παρέχονται από τις δομές των Ν.Π.Δ.Δ. Αμέσως με επιστολή του Συλλόγου προς την Διοίκηση του Δήμου μας στις 22.5.13, ενημερώσαμε ότι πρέπει να αποφευχθεί η αποστολή των σχετικών στοιχείων και για τους κινδύνους που κατά την εκτίμηση μας υπάρχουν.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εργαζομένων συνεκτιμώντας αυτές τις εξελίξεις, στην τελευταία συνεδρίαση του (20.5), αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει προς την διοίκηση του Δήμου συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών στον οποίο θα προβλέπεται η ενσωμάτωση στις υπηρεσίες του Δήμου, όλων των Ν.Π.Δ.Δ., των δομών και των υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτά.
Για τη σχετική πρόταση υιοθέτησε το ήδη διαμορφωμένο σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι συναδέλφοι μας απο την συντακτική ομάδα της “πρΟΤΑσης”.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί πρόταση για τον νέο Ο.Ε.Υ. η οποία θα συζητηθεί και θα οριστικοποιηθεί σε Γ.Σ. των εργαζομένων του Συλλόγου. Επίσης, για το θέμα αυτό θα προχωρήσουμε στην ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων και των φορέων της πόλης μας και θα επιδιώξουμε την δραστήρια συμπαράστασή τους.
Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών των Ν.Π.Δ.Δ. και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους δημότες καθώς και την κατοχύρωση των θέσεων των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτά.
Η κατάργηση, ο περιορισμός ή η αποδυνάμωση τους, θα πλήξει πρώτα από όλα την ήδη τραγικά επιβαρυμένη κοινωνία μας και την συνοχή της.
Για το Δ.Σ.
Δεν ξέρουμε αν αυτό είναι νόμιμο, συνταγματικό ή πραγματοποιήσιμο, αλλά είναι τουλάχιστον απλό, να κρυφτούν τα ΝΠΔΔ μέσα σε μιά υπηρεσία του δήμου. Αραγε δεν θα τους βρει εκεί ο Μανιτάκης και η τρόικα?  Σημασία έχει πως ο συγκεκριμένος σύλλογος είναι αγωνιστικός και με παρουσία σε όλες τις διεκδικήσεις, αλλά η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται να είναι μιά κίνηση πανικού παρά μιά αγωνιστική κίνηση.
Στο ίδιο θέμα, σε κεντρικό επίπεδο κινούνται πιό αποφασιστικά:
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Καρόλου 24, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
ΠΡΟΣ:
1.Τον Υπουργό Εσωτερικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου 27.
2.Τον Υπουργό Οικονομικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου 37.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Πειραιώς 40, Αθήνα.
2.Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), Γ. Γενναδίου 8, Αθήνα.
3.Επιθεώρηση Εργασίας Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σουρμελή 2, Αθήνα.
4.Επιθεώρηση Εργασίας Ανατολικού Τομέα Αθηνών, Σταδίου 29, Αθήνα.
Σε συνέχεια της με αριθμ. πρωτ.: 311/14-3-2011 Εξώδικης Καταγγελίας και της με αριθμ. πρωτ.: 312/14-3-2011 Εξώδικης Πρόσκλησης όπου καταγγέλλαμε την από 31 Ιανουαρίου 2011 κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. (Π.Κ.: 8/31-1-2011), που αφορούσε τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου των Ο.Τ.Α. και των Νομικών Προσώπων των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού όλης της χώρας για το έτος 2010. Συγχρόνως σας ζητούσαμε να ορίσετε έγκαιρα τους εκπροσώπους όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.1876/1990 προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Σ.Σ.Ε. από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού, που είναι η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
Με την Εξώδικη Πρόσκληση (αριθμ. πρωτ.: 312/14-3-2011) σας θέταμε και τα επί μέρους θέματα προς διαπραγμάτευση.
Παρότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα πεισματικά αρνείστε τα διαπραγματευτείτε τους όρους της νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να παραμένουν απροστάτευτοι, ενώ τεράστιο πρόβλημα έχει ανακύψει στις υπηρεσίες για τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν να αμείβονται οι εργαζόμενοι αυτοί.
Οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, κατά συνταγματική επιταγή συνιστούν μέσο καθορισμού τόσο των αποδοχών των εργαζομένων όσο και των λοιπών θεσμικών θεμάτων, που σχετίζονται με την εργασιακή σχέση των υπαλλήλων του Δημοσίου (συμβασιούχων και Ι.Δ.Α.Χ.). Συγκεκριμένα, το άρθρο 22, παρ.2 του Συντάγματος ορίζει ότι οι γενικοί όροι εργασίας καθορίζονται μεν μέσω Νόμου που ψηφίζεται από το νομοθετικό σώμα (Βουλή), συμπληρώνονται όμως από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) που συνάπτονται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και αν αυτές αποτύχουν με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.
Κατά εξουσιοδότηση του άρθρου 22 του Συντάγματος, ο Νόμος 1876/1990 κατοχύρωσε τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τόσο για τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα όσο και για τους Ιδιωτικού Δικαίου υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α.
Με τις διατάξεις του Ν.4024/2011 καθορίστηκε το ενιαίο μισθολόγιο των μονίμων και δοκίμων πολιτικών υπαλλήλων καθώς και των με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου υπαλλήλων του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. Ωστόσο, ο καθορισμός του συνόλου των αποδοχών με την ως άνω διάταξη Νόμου αφορά το μονομερή και μόνο καθορισμό των όρων αμοιβής των με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου υπαλλήλων του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., ενώ είναι πάντα δυνατή η κατ΄ άρθρο 22 του Συντάγματος συλλογική διαπραγμάτευση επ΄ αυτών των ρυθμίσεων.
Συνεπώς, οι όροι αμοιβής και γενικά το υπηρεσιακό καθεστώς των μελών μας υπάγονται στο ανωτέρω ρυθμιστικό πεδίο του Συντάγματος και, επομένως, υφίσταται σχετικό συνταγματικό δικαίωμα για συλλογική διαπραγμάτευση επ΄ αυτών, το οποίο δεν μπορεί ο κοινός νομοθέτης να περιορίσει.
Κατόπιν των πιο πάνω σας καλούμε εντός τριάντα (30) ημερών από την επίδοση της παρούσης και αφού ορίσετε τους εκπροσώπους σας, στο κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών (Σταδίου 27-Αθήνα-3ος όροφος) και ειδικότερα την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 και ώρα 12.00 το μεσημέρι.
Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι, για τη διαπραγμάτευση των όρων της παρούσας εξουσιοδοτημένα πρόσωπα θα είναι οι κ.κ.:
1.Μπαλασόπουλος Θεμιστοκλής, Πρόεδρος τη Εκτελεστικής Επιτροπής.
2.Τσούνης Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής.
3.Πολυμερόπουλος Βασίλειος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
4.Μπιζάς Θωμάς, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
5.Αδαμόπουλος Νικόλαος, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
6.Τσίπρα Μαρία-Μαγδαληνή, Δικηγόρος-Νομική Σύμβουλος.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς:
1.Τον Υπουργό Εσωτερικών, που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Σταδίου 27.
2.Τον Υπουργό Οικονομικών που κατοικοεδρεύει στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου 37.
και να την κοινοποιήσει αυτήν:
1.Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Πειραιώς 40, Αθήνα.
2.Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), Γ. Γενναδίου 8, Αθήνα.
3.Στην Επιθεώρηση Εργασίας Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σουρμελή 2, Αθήνα.
4.Στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανατολικού Τομέα Αθηνών, Σταδίου 29, Αθήνα.
για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αφού την αντιγράψει ολόκληρη στην έκθεση επίδοσής του.
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.
22/05/2013

πηγη 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !