«Πυρά» της ΟΙΥΕ για τις προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών»

0
«Παρά την επιχειρούμενη "θριαμβολογία" της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας, οι προτάσεις της "Επιτροπής Σοφών" για τις εργασιακές σχέσεις όχι μόνο κρύβουν παγίδες, αλλά επιπλέον ανοίγουν τον δρόμο για νέες νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις σε όφελος των εργοδοτών και σε βάρος όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι «οι προσεκτικά διατυπωμένες προτάσεις της Επιτροπής κρύβουν νέα επίθεση εναντίον των εργαζομένων, ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για τις επικείμενες αλλαγές στα τρία μεγάλα μέτωπα των εργασιακών σχέσεων (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος και συλλογικές διαπραγματεύσεις)». 

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, το πόρισμα: 

«- Ακυρώνει ουσιαστικά την επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και την καθολικότητα εφαρμογής των κατώτατων μισθών, μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, θέτοντας όρια, εύρος και προϋποθέσεις στη διαπραγμάτευση. 

- Θέτει σχεδόν ανεφάρμοστους όρους και προϋποθέσεις για την υποχρεωτικότητα-επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (αντιπροσωπευτικότητα, εξαιρέσεις, αποκλίσεις, κ.λπ.) και αναγνωρίζει ως το πλέον πρόσφορο επίπεδο συλλογικής διαπραγμάτευσης την επιχείρηση, όπως είναι και η πάγια θέση του ΣΕΒ. 

- Θέτει και, μάλιστα, ομόφωνα ξανά το ζήτημα της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, ζητώντας, επί της ουσίας να υπάρχει κοινή προσφυγή εργοδοτών και εργαζομένων, αμφισβητώντας ακόμα και αυτήν την απόφαση του ΣτΕ. 

- "Ρίχνει το μπαλάκι" των ομαδικών απολύσεων στο Ευρωδικαστήριο, ενώ ευνοεί, ταυτόχρονα, τους εργοδότες, διότι στο όνομα δήθεν αποφυγής των απολύσεων προτείνει ακόμα πιο σκληρές ευελιξίες. Για παράδειγμα, θέτει ακόμα και θέμα μηδενικού ωραρίου, (δηλαδή, αντί να γίνουν ομαδικές απολύσεις, θα θεσπιστεί εργασία μειωμένου ωραρίου, που να μπορεί να αποτρέψει τις ομαδικές απολύσεις). Μάλιστα, προτείνεται η εργασία μειωμένου ωραρίου να πρέπει να είναι ευέλικτη, βάσει των υπαρχουσών αναγκών της επιχείρησης και ο εργαζόμενος να λαμβάνει επίδομα ανεργίας από το Δημόσιο ή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για τις ώρες που δεν μπόρεσε να εργαστεί (άρα μηδενικό ωράριο με το κόστος να μετακυλίεται στο κράτος)». 


«Πίσω από το πόρισμα της "Επιτροπής Σοφών" και με δεδομένη τη μέχρι τώρα εμπειρία μας από τις δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, επιχειρείται νέα επίθεση στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Η ΟΙΥΕ, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, θα αντιπαλέψει, για ακόμα μία φορά, τη νέα επίθεση στον δρόμο των αγώνων», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.





πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !