Την Τρίτη τα... σπουδαία για το Ασφαλιστικό.

0
Την Τρίτη ανακοινώνεται η τελική κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, η οποία θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: πάταξη της εισφοροδιαφυγής, περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και εφαρμογή βασικής σύνταξης.
Οι παρεμβάσεις αναμένεται να γίνουν σε τέσσερις φάσεις, με ορόσημο το 2013, οπότε θα αρχίσει η αύξηση των ορίων ηλικίας, με στόχο να μην γίνεται καμία συνταξιοδότηση πριν από τα 65 έτη.
Μεγαλύτερες ανατροπές περιμένουν τις γυναίκες με ανήλικο παιδί, τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ένστολους.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αρνήθηκε πως η κυβέρνηση ανοίγει το Ασφαλιστικό των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», στο στόχαστρο των αλλαγών μπαίνουν οι ασφαλισμένοι μετά το 1983, οι γυναίκες και εν γένει οι πρώρες συντάξεις.
Το ενδεχόμενο της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει ανοιχτό και, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εδράζονται στην εξίσωση των ηλικιακών ορίων για άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους στο Δημόσιο στα 65 έτη. Από εκεί και πέρα θα κινητροδοτείται η παραμονή στον εργασιακό βίο πέραν του 65ου έτους.
Παράλληλα, προς κατάργηση βαίνει η απονομή σύνταξης στην 37ετία ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ για την 35ετία θα τίθεται η ηλικιακή προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 60ού έτους (σήμερα το όριο είναι στα 58). Σταδιακά, ο χρόνος ασφάλισης πριν την απονομή σύνταξης θα αυξηθεί στα 40 χρόνια εργασίας, τα έτη ασφάλισης για σύνταξη θα αυξηθούν για εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ καθιερώνονται ενιαίες παροχές για όλα τα Ταμεία στο επίπεδο του ΙΚΑ. Ειδικά όσον αφορά στους ένστολους, το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 35 έτη ασφάλισης (σήμερα είναι στα 25) με υποχρεωτική προϋπόθεση τη συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας. Επιπλέον, καταργείται η πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά και η δυνατότητα ανδρών και γυναικών να αναγνωρίζουν πλασματικό χρόνο ασφάλισης λόγω στρατιωτικής θητείας ή παιδιών.

Τέλος, στα σχέδια της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται και η καθιέρωση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της σύνταξης. Συγκεκριμένα, θα θεσμοθετηθεί μια εγγυημένη κατώτατη σύνταξη για όλους τους ασφαλισμένους (της τάξης περίπου των 360 ευρώ), η οποία θα προσαυξάνεται αναλόγως των ετών ασφάλισης και του ύψους αφ’ ενός των μισθολογικών αποδοχών και αφ’ ετέρου των ασφαλιστικών εισφορών.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !