Ο υπολογισμός της σύνταξης, από πότε ισχύουν οι αλλαγές και ποιοι θίγονται

0
Με την ανακοίνωση των βασικών ρυθμίσεων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την προηγούμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκλήθηκαν εύλογες απορίες σχετικά με τις αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας. Η «Κ» παρουσιάζει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μέσα από απαντήσεις σε 13 κρίσιμες ερωτήσεις.

1 Ποιες αλλαγές έρχονται στις συντάξεις μέχρι τέλους του 2010;

H πρώτη αλλαγή αφορά την καθαρή μείωση των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ με την επιβολή –από το Νοέμβριο του 2010– ειδικής εισφοράς (5% έως 10%). Ακολουθούν μειώσεις συντάξεων στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) προκειμένου το ανώτατο ποσό αναπλήρωσης (3,5%) το έτος να μειωθεί στο 2%. Το ίδιο προβλέπεται και για τις συντάξεις του ΟΤΕ και της ΔΕΗ που υπερβαίνουν το ποσό των 2.800 ευρώ.

2 Πότε θα ισχύσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων;

Mε νέο τρόπο που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων θα αρχίσει να υπολογίζεται η σύνταξη ήδη για την εργασία που ασφαλίζεται από το 2013 και μετά. Το προηγούμενο του 2013 χρονικό διάστημα για κάποιον που θα συνταξιοδοτηθεί μετά το 2018 θα υπολογιστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, αυτοί που θα αναγκαστούν να υπολογίσουν τις συντάξεις τους με νέο τρόπο από το 2013 θα είναι όσοι δεν θα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εξόδου μετά το 2018. Οσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το 2018 δεν θα υποστούν συνέπειες. Δηλαδή, οι συντάξεις τους θα υπολογίζονται με το παλαιό σύστημα του 2% τον μήνα........................................

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !