Πιο γρήγορα το “μαχαίρι” στο ασφαλιστικό

0
Από το 2011 θα ξεκινήσουν οι πρώτες περικοπές στις συντάξεις ενώ από το 2013 θα αρχίσει να εφαρμόζεται για κάποιες κατηγοριες ασφαλισμένων το νέο σύστημα συνταξιοδότησης.
Το οικονομικό επιτελείο υπό την πίεση της νέας αξιολόγησης της Κομισιόν τον Μάιο, αποφάσισε και να πάρει πιο σκληρά μέτρα αλλα και να τα εφαρμόσει νωρίτερα.
Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες το ψαλίδισμα 6% ετησίως των πρόωρων συντάξεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από του χρόνου αντί για το 2013 ενώ εκτός από τον ιδιωτικό θα επεκταθεί και στο δημόσιο τομέα.
Επίσης η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δέχεται εισηγήσεις για περικοπή των υψηλών συντάξεων των ταμείων των επιστημόνων (γιατρών , μηχανικών) ώστε να μειωθεί η ψαλίδα έναντι των χαμηλών συντάξεων που θα εισπράξουν οι νέοι ασφαλισμένοι.
Ακόμη, μπορεί το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης να εφαρμοστεί γενικά το 2018 αλλά για να υπάρξει σταδιακή προσαρμογή, οι συντάξεις όσων αποχωρήσουν εκείνη τη χρονιά θα υπολογιστούν και με το νέο σύστημα τουλάχιστον για την τελευταία 5ετία του εργασιακού τους βίου.

Μειώσεις από 5% έως 20% στις συντάξεις
Tο νέο σύστημα με αξονα τη βασική σύνταξη , συμφωνα με τις των συνδικάτων θα οδηγήσει σε μειωσεις των συντάξεων από 5 εως 20 %. Οι συνταλεστές υπολογισμού των νέων συντάξεων θα κυμαίνονται από 0,9 εως 2% ενώ θα ισχύσουν ευέλικτα όρια συνταξιοδότησης που παραπέμπουν στο σουηδικό μοντέλο.
Έτσι για παράδειγμα ,όποιος ασφαλίστηκε μόνο 15 χρόνια, και θα έπαιρνε σήμερα 486 ευρω , με το νέο σύστημα θα πάρει 560 αλλά θα χάσει το Εκασ που θα ανε΄βαζε τις συνολικές αποδοχές στα 750 ευρώ.
Τα συνδικάτα βρίσκονται επί ποδός, αρχής γενομένης από την ΑΔΕΔΥ που αποφάσισε 24ωρη απεργία για τις 22 Απριλίου και συλλαλητήριο στις 27 του μήνα ημέρες που αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Αλλά και η διοίκηση της ΓΣΕΕ - που συγκροτήθηκε σήμερα σε σώμα με τις πρόσφατες εκλογές το Μάρτιο- προσανατολίζεται σε απεργία ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και στο ασφαλιστικό.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !