Λοβέρδος: Στο 4% το ποσοστό απολύσεων..................όχι παίζουμε

0
Η κυβέρνηση υποχρεωμένη να απαντήσει στο δίλημμα καταστροφή ή διάσωση της χώρας έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός σοβαρού προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών και έκανε την προσπάθεια να μπολιάσει τα μέτρα με όση δοσολογία κοινωνικής ευαισθησίας ήταν δυνατόν, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη σημερινή του συνέντευξη Τύπου.
 




Πιο αναλυτικά εξηγώντας αυτή την προσπάθεια, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε τα εξής σημεία:

-Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό αξιολογήθηκαν από την «τρόικα» όπως είχε εισηγηθεί το υπουργείο Εργασίας.

-Διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

-Έγινε κατορθωτό να διατηρηθεί τμήμα της 13ης και 14ης σύνταξης

-Αποφεύχθηκε η συνταξιοδότηση όλων όσων θα έβγαιναν από την εργασία από την 1.1.2010 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018.

-Δεν άλλαξε το 65ο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

-Υπήρξαν μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία κατά τη δύση του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για υπονόμευση ακόμη και για συνθήκες διωγμού της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Αλλαγές

Την αύξηση στο 4% του ποσοστού απολύσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όσον αφορά την αποζημίωση, δήλωσε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Η σκέψη του υπουργείου ωστόσο, είναι να αποδίδεται μέσα σε εξάμηνο (σε έξι μηνιαίες δόσεις) ή μικρότερη σε μία. Επίσης, ανέφερε πως δεν καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς προστατεύονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Αναφερόμενος στην περίοδο μαθητείας, είπε πως υπάρχει πρόβλεψη μαθητείας για ένα χρόνο, με μικρότερο μισθό, που θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ.

Μιλώντας για τους φόβους που φαίνονται ικανοί να οδηγήσουν σε κύμα παραιτήσεων στο Δημόσιο, ο υπουργός είπε ότι με ρύθμιση του νόμου, επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης με ρητή διατύπωση ότι διατηρούν τα κατοχυρωμένα με σημερινούς όρους δικαιώματα.

Περί ΛΑΦΚΑ: Η περικοπή του θα λάβει χώρα από την 1η Αυγούστου και θα αφορά την κύρια σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ.

Τα νέα όρια ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο θα αυξηθούν σταδιακά από το 2013. Το νέο ασφαλιστικό θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2018 και μετά.

Σχετικά με τη σύνδεση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής δήλωσε πως θα εξεταστεί το 2020.

Οι συνολικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό θα τεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για επιλογές ευθύνης και για ενίσχυση της τριμερούς χρηματοδότησης ειδικά προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Υπογράμμισε, ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων θεμελιώνουν ως τις 31.12.2010. Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε επίσης ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση όλο τον εργάσιμο βίο θα ισχύει για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2013.

Οσοι συνταξιοδοτούνται από την 1.1.2018 θα βγαίνουν στη σύνταξη με ένα μικτό σύστημα που θα υπολογίζει τις αποδοχές με ένα μεγάλο τμήμα από το παλιό σύστημα και ένα μικρότερο από το καινούργιο.

Ο γενικός γραμματέας Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στις τρεις δέσμες προγραμμάτων, που θα μεταφέρουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους στον τομέα της απασχόλησης.

Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών για την πρόσληψη νέων ανέργων, την ανάθεση σε εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, απασχόλησης ανέργων που προσεγγίζουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων.


Posted by Picasa

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !