Η τρόικα κρατά... πριόνι

0
Όλοι περιμέναμε την επίσημη ενδιάμεση έκθεση της τρόικας στις αρχές Αυγούστου για να μάθουμε πώς πάει η ελληνική οικονομία στη μετά μνημόνιο εποχή. Η τρόικα μάς εξέπληξε, όμως, δημοσιοποιώντας ξαφνικά δύο άλλες ενδιάμεσες εκθέσεις, σε διάστημα 10 ημερών. Όπως ομολόγησαν οι ίδιοι οι αξιωματούχοι, δεν επρόκειτο για εκθέσεις, αλλά για ανεπίσημα έγγραφα που συντάσσουν οι ελεγκτές έπειτα από κάθε επίσκεψη στη χώρα μας και σε καμία περίπτωση δεν είναι ολοκληρωμένες αξιολογήσεις.
Γιατί όμως δημοσιοποιήθηκαν και τι συμπεράσματα μπορεί να
βγάλει κάποιος σε μια δεύτερη ανάγνωση;

Πάμε καλά;

Στις 6 Ιουλίου η Κομισιόν κυκλοφόρησε την πρώτη αξιολόγηση που έλεγε ότι σε γενικές γραμμές πάμε καλά. Μάλιστα οι απόψεις ήταν ετεροχρονισμένες, καθώς αναφέρονταν σε εκκρεμότητες που έτρεχαν ενώ είχαν ήδη κλείσει, κάτι που δείχνει την προχειρότητα της ανακοίνωσης. Στις 16 Ιουλίου το ΔΝΤ δημοσιοποίησε το ίδιο πόρισμα, λίγο πιο επικαιροποιημένο και πιο καλογραμμένο. Η επίσημη - ανεπίσημη εξήγηση για τις κινήσεις αυτές, ήταν να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα προς το θετικότερο, ώστε να τα πάει καλά στις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων. Όπως κι έγινε. Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, διαφαίνεται η διάθεση των ελεγκτών να ταχθούν δίπλα στο πλευρό του Γ. Παπακωνσταντίνου και της γραμμής του. Ήδη ο υπουργός Οικονομίας έχει ενημερώσει – και προφανώς έχει πείσει – Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι συγκεκριμένοι συνάδελφοί του δεν τον «βοηθούν» να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και προκαλούν τις καθυστερήσεις.

Ο λόγος για τους Ρέππα, Ξενογιαννακοπούλου αλλά κυρίως για τη Λούκα Κατσέλη, η οποία στην έκθεση του ΔΝΤ είναι η μοναδική που στοχοποιείται ξεκάθαρα. Η έκθεση της Κομισιόν ήταν πιο... κομψή και αναφέρθηκε σε ασυμφωνίες υπουργών που είναι ρίσκο στην υλοποίηση του μνημονίου. Αναφέρθηκε στον εκτροχιασμό του πληθωρισμού ως ανησυχία καθώς οι αυξήσεις των φόρων πέρασαν στις τελικές τιμές των προϊόντων. Δεν απέδωσε όμως ευθύνες σε συγκεκριμένο υπουργείο.

Το ΔΝΤ φρόντισε να περάσει πιο ξεκάθαρο μήνυμα. Στην έκθεσή του ανέφερε ότι όχι μόνο ευθύνεται το υπουργείο Οικονομίας για τις τιμές, αλλά αφήνει υπόνοιες ότι η λανθασμένη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό οφειλόταν στα ελλιπή στοιχεία που έλαβε. Και μπορεί τα στοιχεία να εστάλησαν από το ΥΠΟΙΟ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου όμως μετακύλησε την ευθύνη στη συνάδελφό του. Το ΔΝΤ δεν παρέλειψε να... ξεχωρίσει τη Λούκα Κατσέλη και να της απευθύνει συστάσεις, κάτι που για παράδειγμα δεν έκανε στην περίπτωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, παρά τα προβλήματα που περιγράφονται στον τομέα της Υγείας, ή για τον Ρέππα για τις ΔΕΚΟ.

«Το υπουργείο Οικονομίας πρέπει να επιταχύνει και να αναπτύξει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, έπειτα από στενή διαβούλευση με την Κομισιόν», αναφέρει το ΔΝΤ.

Το «Π» πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών, που διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τους ελεγκτές της τρόικας όσο και με τους Έλληνες αξιωματούχους του ΔΝΤ, έχει καταφέρει να περάσει την άποψη ότι οι συνάδελφοί του δεν συνεργάζονται, με πρώτη τη Λούκα Κατσέλη. Ελπίζει μάλιστα ότι εάν τα... παράπονα φθάσουν στα αυτιά του πρωθυπουργού από την τρόικα και όχι από τον ίδιο, θα αποκτήσουν άλλη μορφή και βαρύτητα και δεν θα θεωρηθούν ως μια συνήθης υπουργική αντιπαλότητα. Σκοπός του Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται πως είναι, στον ανασχηματισμό που επίκειται, να τοποθετηθεί στο Οικονομίας άτομο δικής του επιλογής, ώστε να υπάρχει ταύτιση απόψεων, αλλά και να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αντίθετη άποψη και επίκριση στους χειρισμούς του ιδίου.

«Θετικά» μηνύματα

Οι αλλεπάλληλες δηλώσεις και εκθέσεις για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας έχουν ως στόχο να αντιστρέψουν το κλίμα κατά της χώρας μας στις διεθνείς αγορές, ώστε να επιστρέψουμε σε αυτές για δανεικά το συντομότερο δυνατό. Ήδη αξιωματούχοι της τρόικας διαρρέουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι έτοιμη να δανειστεί με άνεση από τις αγορές από το 2011, κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών. Ο λόγος δεν είναι τόσο τα καλά νούμερα όσο οι εξελίξεις στην ίδια την Ε.Ε. Το παράδειγμα της Σλοβακίας, που με νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα καταβάλει το ποσό των 800 εκατομμυρίων ευρώ που της αναλογεί στην Ελλάδα, θορύβησε πολλούς στις Βρυξέλλες. Η νέα σλοβακική κυβέρνηση είχε ως βασικό άξονα της προεκλογικής της εκστρατείας την αντίθεσή της στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αντίθετη στη λογική μια φτωχή χώρα, όπως η δική της, να δώσει χρήματα σε μια πιο πλούσια χώρα όπως η Ελλάδα. Και μπορεί προς το παρόν η ζημιά να είναι μικρή, όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Τι θα γίνει εάν αλλάξει η κυβέρνηση και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που θα έχουν παρόμοια στάση; Η απάντηση είναι: μπάχαλο. Και ένα τέτοιο μπάχαλο δεν το έχουν προβλέψει οι νομικές υπηρεσίες της Ε.Ε.

www.topontiki.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !