Αποσπάσεις υπαλλήλων, μισθοί κι άλλες επιβαρύνσεις

0
 Σας το λέγαμε δεν μας πιστεύατε .Οι αποσπασμένοι πρέπει να  φύγουν μισθολογικά από τον ΗΛΠΑΠ.

Ο προσδιορισμός της πραγματικής και της μέσης μισθολογικής δαπάνης των ΔΕΚΟ αποτελεί σε αρκετές περιπτώσεις γρίφο. Κάθε δημόσια επιχείρηση ακολουθεί δικό της τρόπο καταγραφής, ενώ δεν γίνεται πάντα ξεκάθαρο πόσους εργαζόμενους (μόνιμους και έκτακτους) απασχολεί. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις των αποσπάσεων. Για παράδειγμα ο ΗΛΠΑΠ έχει 30 αποσπασμένους υπαλλήλους σε υπουργεία, σε γραφεία βουλευτών, υφυπουργών και υπουργών, σε δήμους και νομαρχίες, ακόμα και σε πολιτικά κόμματα. Μολονότι οι 30 υπάλληλοι του ΗΛΠΑΠ είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, η επιχείρηση επιβαρύνθηκε το 2009 με το μισθολογικό κόστος των 21 εξ αυτών με το συνολικό ποσό των 656.920,49 ευρώ. Οι ετήσιες ονομαστικές (μεικτές) αποδοχές τους κυμαίνονταν μεταξύ 5.959,04 ευρώ και 51.845,35 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο μέσος (μεικτός) μισθός στον ΗΛΠΑΠ υπολογίζεται σε 2.612 ευρώ τον μήνα. Βέβαια, αν ληφθούν υπόψη όλες οι δαπάνες προσωπικού, τότε το μέσο μισθολογικό κόστος αυξάνεται σε 3.500 ευρώ το άτομο.



Οσο απλό κι αν φαίνεται, ο υπολογισμός του μέσου μισθού και του μέσου κόστους ανά εργαζόμενο είναι στην πράξη δύσκολος και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλλον ακατόρθωτος. Επίσης, ο αναγνώστης των ισολογισμών θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και μερικές φορές να κάνει αριθμητικές πράξεις.

Ας πάρουμε τυχαία ως παράδειγμα την Επαγγελματική Κατάρτιση. Σε ένα σημείο (έξοδα εκμετάλλευσης) αναφέρεται το ποσό του 1 εκατ. ευρώ ως αμοιβές και έξοδα προσωπικού και πιο κάτω το ποσό των 4 εκατ. για αμοιβές και έξοδα τρίτων. Στην ανάλυση του κόστους πώλησης έχει αναφερθεί το ποσό των 750 ευρώ. Στα έξοδα διοίκησης υπάρχει κονδύλι για αμοιβές και έξοδα διοικητικού προσωπικού ύψους 2,29 εκατ. Εξηγεί ότι οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού αφορούν το κόστος εκπαιδευτών κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από τις πωλήσεις. Πόσους απασχολεί; Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, ο μέσος όρος του απασχολούμενου διοικητικού προσωπικού κατά το 2009 ανήλθε σε 53 και των εκπαιδευτών 286. Τελικά, ποια είναι η μέση μισθολογική δαπάνη;
news.kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !