Παραπομπή Ακη για τα υποβρύχια με 226 ψήφους.

0
 Περνώντας χθες το απομεσήμερο το κατώφλι της Βουλής ο Ακης Τσοχατζόπουλος κοντοστάθηκε σε μία παρέα δημοσιογράφων. «Μου έλεγαν ότι δεν θα έπρεπε να νομιμοποιήσω ερχόμενος ένα προαποφασισμένο αποτέλεσμα» είπε, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις τους και έσπευσε να προσθέσει αποχωρώντας αργά «ήρθα εδώ γιατί δεν φυγομαχώ. Δεν θα απολογηθώ. Ηρθα ως μάρτυρας».




Λίγο αργότερα από το βήμα της Ολομέλειας, από όπου προσπάθησε να εμφανίσει τους άλλοτε συντρόφους του σαν καθοδηγούμενους «σε μια ενέργεια πολιτικά, ηθικά και νομικά απαράδεκτη προκειμένου να στηθεί ένα Κολοσσαίο» για την επιλεκτική εξόντωσή του, πολλοί απέδωσαν την αυτοκυριαρχία του σε μια φράση που ο ίδιος κράτησε για το τέλος.

Ολοι στο «κάδρο»
Συνοψίζοντας την ομιλία του στη διάρκεια της οποίας φρόντισε να τοποθετήσει όλες τις πρώην και επόμενες κυβερνήσεις και τους διαδόχους του στο υπουργείο Αμυνας στην «οικογενειακή φωτογραφία» των ευθυνών, επισήμανε με επιμελημένη άγνοια ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στον αέρα. «Μου είπαν, εγώ δεν ξέρω, νομικοί κύκλοι, ότι υπάρχει ακόμα και το νομικά απαράδεκτο της υπόθεσης», είπε, και υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή δεν έχει πια τη δυνατότητα να ασκήσει ποινική δίωξη και μάλιστα για αδικήματα που έχουν παραγραφεί, προειδοποίησε ευθέως «αυτά θα τα βρείτε μπροστά σας».

Στο τέλος της μακρόσυρτης συνεδρίασης που δεν κατάφερε πάντα να κρατήσει μέσα στην αίθουσα ζωντανό το ενδιαφέρον των βουλευτών, μία ευρύτατη πλειονότητα που σχηματίστηκε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, αποφάσιζε την παραπομπή του σε Ειδική Επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων. Υπέρ της πρότασης που είχαν καταθέσει 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός της ΝΔ, τάχθηκαν από διαφορετική αφετηρία όμως και το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όπως και ο ΛΑΟΣ ο οποίος τελικά αποχώρησε από την ψηφοφορία και θα απόσχει και από τις εργασίες της Επιτροπής, σημείωσαν την ανάγκη να διερευνηθούν οι διαχρονικές ευθύνες, όσων πολιτικών προσώπων χειρίστηκαν την υπόθεση.

Πράσινοι και γαλάζιοι, συμφώνησαν επίσης να συνεχιστούν στην Επιτροπή Εξοπλισμών, οι συζητήσεις και ο προβληματισμός για το τι ακριβώς συνέβη στην περίοδο 2007-09. Αφήνοντας διακριτές αιχμές εναντίον του σημερινού πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού Αμυνας, όπως και των κυβερνήσεων της ΝΔ, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι «αλήθεια με δόσεις και μάλιστα άτοκες, όπως ελπίζουν ορισμένοι, δεν υπάρχει» και προέβλεψε ότι η πρόταση ΠΑΣΟΚ «μοιράζει αφειδώς συγχωροχάρτια».

Στο ίδιο πλαίσιο επανέλαβε ότι δεν αποφάσιζε μόνος του, ενώ διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης η «σκληρή» σύμβαση που ψηφίστηκε επί ημερών του, την οποία μετά την παραχώρηση των ναυπηγείων στο Ντουμπάι συνέχισε «ηπιότερα» η παρούσα κυβέρνηση. Προηγουμένως ωστόσο, η διαδικασία, επιφύλαξε μια δυσάρεστη έκπληξη στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος κατήγγειλε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι «τα έχουν κάνει πλακάκια», ώστε οι υπόλοιποι υπουργοί «να μείνουν απέξω».

Καταγγελία Μεϊμαράκη
Εμφανώς οργισμένος ο τέως υπουργός Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, ανέβηκε στο βήμα και με μία δήλωση βόμβα, έδωσε νέα τροπή στη συζήτηση λέγοντας «δεν συνηθίζω να δημοσιοποιώ ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά όταν υποδέχθηκα στο Πεντάγωνο τον κ. Καρατζαφέρη μού είπε να παραλάβω όχι μόνο τα υποβρύχια αλλά και τις τορπίλες τους».

Κατήγγειλε δε, ότι επειδή επέμενε στην άρνησή του, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ συστηματικά «κατέβαζαν στη Βουλή ερωτήσεις» εναντίον του και πρόσθεσε, «εγώ αρνήθηκα να δω όσους συναλλάγησαν με το Βενιζέλο και τον Παπαντωνίου» για να παρατηρήσει, βρίσκοντας σύμφωνη και τη Ντόρα Μπακογιάννη, «με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν μπορεί να στηθεί Προκαταρκτική για εμένα και το Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο. Μπορεί όμως να συσταθεί Εξεταστική για εμάς και Προκαταρκτική για τον Ακη».

Του Γιώργου Χατζηδημητρίου

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !