Χωρίς τίτλο

0
Ύστερα από τις συνεχόμενες αντιδράσεις, τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων που κορυφώθηκαν (αλλά και αμαυρώθηκαν με τα επεισόδια των κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας) την Τετάρτη 15 Ιουνίου και το πολιτικό σκηνικό που αγκομαχούσε να βρει διέξοδο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, προχώρησε σε (ένα ακόμη) διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.


Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και συνεργασίας, μετά την πρόταση και τις διαπραγματεύσεις που έγιναν ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Η ώρα του διαγγέλματος ήταν στις 8, αλλά τελικά μίλησε δέκα λεπτά πριν τις 10 το βράδυ, για να πει... ότι δεν πάει πουθενά και ενώ είχαν βγει ονόματα πρωθυπουργών που θα έπιαναν τη θέση του από νωρίς το απόγευμα.

"Ζήτησα να γίνει μια εθνική προσπάθεια, γιατί το καθήκον είναι εθνικό και όχι κομματικό" είπε στην αρχή της ομιλίας του, αφήνοντας έτσι αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, για να συνεχίσει λέγοντας: "Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης".

Με σχετικά ήρεμο ύφος και πολύ πιο... κατασταλαγμένος από όσο θα περίμενε ο περισσότερος κόσμος (οι φήμες για την παραίτησή του είχαν πάρει τεράστιες διαστάσεις τις τελευταίες ώρες), ο πρωθυπουργός άλλαξε πλάνα και προτάσεις και αντί για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πρότεινε ανασχηματισμό και ψήφο εμπιστοσύνης, προφανώς επηρεασμένος από το οικογενειακό περιβάλλον του, το οποίο οι πληροφορίες λένε πως τον πίεσε πολύ να μην αφήσει τη θέση του.

Με τη φράση "ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας" και τονίζοντας ότι το μείζον ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, ο Γιώργος Παπανδρέου κατέληξε στο "εγώ θα συνεχίσω, στον ίδιο δρόμο", ενώ επίσης τόνισε:

"Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης".

H διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 141), η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού.

Η πρόταση εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη και η συζήτηση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της, εκτός αν ζητηθεί να αρχίσει άμεσα, όπως είναι και το αναμενόμενο στην προκειμένη περίπτωση. Διαρκεί τρεις ημέρες και τα μεσάνυχτα της τελευταίας διεξάγεται ονομαστική ψηφοφορία.

Η κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής εάν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (120).

Αυτό σημαίνει ότι μετά την αποψινή δήλωση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η συζήτηση πιθανότατα θα αρχίσει την Παρασκευή, αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !