Θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα

0
Θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα θέτει ουσιαστικά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ αφήνει ανοιχτό για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται.
Παράλληλα, στην προσπάθειά της να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, χρησιμοποιεί το δημοψήφισμα για το πολιτικό σύστημα, που εξήγγειλε προχθές στη Βουλή ο πρωθυπουργός, ως αντιστάθμισμα στις κοινωνικές αντιδράσεις, απορρίπτοντας ταυτόχρονα το αίτημα του Αντ. Σαμαρά για πρόωρες εκλογές ως «ανεύθυνη στάση».

Συγκεκριμένα:

1 Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε χθες, με αφορμή τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, περί μερικής άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ότι τέτοιες απόψεις έχουν εκφραστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κι από διάφορες πλευρές. Τόνισε όμως ότι στη συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος, την οποία θα ανοίξει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, θα συζητηθεί και αυτή η άποψη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και με γνώμονα την αντιστοίχιση του αριθμού των υπαλλήλων με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Οι απολύσεις

Αυτό, όπως είπε, θα γίνει χωρίς προκαταλήψεις και αποφάσεις που θα έχουν ληφθεί εκ των προτέρων και τόνισε ότι είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Ο κ. Μόσιαλος, ωστόσο, υπογράμμισε ότι τώρα η συζήτηση για απολύσεις στο δημόσιο τομέα είναι άκαιρη, γιατί η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Νωρίτερα, σε άλλες δηλώσεις του (στο Βήμα fm), είχε πει όσον αφορά το ενδεχόμενο απολύσεων για όσους αξιολογηθούν αρνητικά από το ΑΣΕΠ, ότι θα διαμορφωθεί πρώτα το πλαίσιο αξιολόγησης από το υπουργείο Εσωτερικών και μετά θα συζητηθεί αυτό το θέμα.

2 Ως προς τις εκλογές, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε ότι είναι προκλητικό να ζητεί κανείς εκλογές αυτή την περίοδο και αυτός που τις ζητάει δεν έχει επίγνωση του ελληνικού προβλήματος, είναι μια «ανεύθυνη στάση». Ο κ. Μόσιαλος επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά υποστηρίζοντας ότι επέλεξε να μην υπερβεί τα κομματικά όρια και τις εσωκομματικές του ισορροπίες και ότι συμπεριφέρθηκε τις προηγούμενες ημέρες σαν τοπικός αρχηγός και όχι ως Ευρωπαίος ηγέτης.

3 Αναφορικά με το δημοψήφισμα, είπε ότι θα συσταθεί μια επιτροπή από 20-25 προσωπικότητες χωρίς κομματικά κριτήρια και θα συλλέξει απόψεις μέσω της διαβούλευσης από την Κοινωνία των Πολιτών, τους φορείς, τα κόμματα, τις οργανώσεις των πολιτών, θα τις συστηματοποιήσει και θα τις καταθέσει στην κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο, για να τις φέρει στη Βουλή.

Μονιμότητα

Το θέμα της άρσης μονιμότητας για τους δημ. υπαλλήλους θα μπορούσε να είναι ένα από τα ερωτήματα. Το δημοψήφισμα δεν θα γίνει με εκβιαστικά διλήμματα και δεν θα έχει μόνο μία ερώτηση.

Κριτική για τα περί δημοψηφίσματος άσκησε η Αριστερά, με το ΚΚΕ να μιλά για «δημοψήφισμα-παγίδα» και τον ΣΥΝ για «επικοινωνιακά τρικ, που δεν κρύβουν το έλλειμμα νομιμοποίησης».

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ
enet.gr
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !