Ξεσηκωμός στις ΔΕΚΟ, παρά το "φρένο" της ΠΑΣΚΕ

0
Επί ποδός προετοιμασίας για τη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ βρίσκονται και οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης. Τα σωματεία των εργαζομένων έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία και αναμένεται να δώσουν μαζικό “παρών”. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών, με μερικές εξαιρέσεις, δεν φαίνονται διατεθειμένες να δώσουν συνέχεια στον κοινό αγώνα ούτε παίρνουν τις πρωτοβουλίες που όφειλαν να πάρουν έτσι ώστε να βάλουν φρένο στα κυβερνητικά σχέδια που εκποιούν τον δημόσιο πλούτο και ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Τη στιγμή που η επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικας ενάντια στον κόσμο της εργασίας και τη δημόσια περιουσία παίρνει όλο και πιο άγρια χαρακτηριστικά, συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ υποστηρίζουν πως η μάχη των ΔΕΚΟ πρέπει να δοθεί στο πλαίσιο του εφαρμοστικού νόμου και όχι τώρα που το θέμα “καίει”. Αντίληψη δηλαδή που στέλνει στις ελληνικές καλένδες την αναγκαιότητα πάλης κατά του Μεσοπρόθεσμου και κατά των άγριων μέτρων κοινωνικής εξαθλίωσης.

Στο μεταξύ, το ξήλωμα μισθών και μονιμότητας στις ΔΕΚΟ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το μέλλον του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών προμηνύεται εφιαλτικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η διοίκηση της οποίας συνέταξε νέο κανονισμό προσωπικού, που ανοίγει διάπλατα τις πύλες των απολύσεων και προτάσσει ως αιτίες απόλυσης την «επαγγελματική ανεπάρκεια» ή «οικονομοτεχνικούς λόγους». Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζει τους νέους εργαζόμενους ως εργαζόμενους β' κατηγορίας και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ουσιαστικά ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θυμίζει "γαλέρα".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διοίκηση μιας πρώην ΔΕΚΟ, του ΟΤΕ, η οποία διά του επικεφαλής της, του Μ. Τσαμάζ, προανήγγειλε πάγωμα και μειώσεις μισθών, ενώ προλείανε το έδαφος για άρση της μονιμότητας. Άρση της μονιμότητας για όσους προσλήφθηκαν στον Οργανισμό μέχρι και το 2005, σημαίνει αλλαγή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, με τον οποίο ορίζεται η μονιμότητα στον ΟΤΕ, και επαναδιαπραγμάτευση όρων από υφιστάμενες Συλλογικές Συμβάσεις και μειώσεις αποδοχών, περικοπή επιδομάτων, χρονο-ωριμάνσεων κ.λπ., και εντέλει απολύσεις, με τον ΟΤΕ σήμερα να απασχολεί 11.500 άτομα προσωπικό

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί σειρά από σημαντικούς τομείς και φιλέτα του Δημοσίου, διαλύοντας ουσιαστικά όλη τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ χαρακτηρίζουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα “ταφόπλακα” για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τις δημόσιες επιχειρήσεις και τονίζουν την ανάγκη να μείνει στα χαρτιά. Η συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία αναμένεται καθολική, ενώ οι υπάλληλοι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αναμένεται να καταρτίσουν το απεργιακό τους πρόγραμμα έτσι ώστε να διευκολύνουν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο μεγάλο ραντεβού των κινητοποιήσεων.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !