Πρόσκληση σε επενδυτές για την πώληση του Ελληνικού

0
Πακέτο με 2.000 ακίνητα του Δημοσίου, ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί η κυβέρνηση. Αυτό, για να πιάσει τον στόχο των 35 δισ. ευρώ, έως το 2014, από τις αποκρατικοποιήσεις. Κεντρική θέση σ’ αυτό το πακέτο, έχει το μεγαλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Το ακίνητο αυτό έχει ήδη ενταχθεί στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Οι διαδικασίες για την αξιοποίησή του, έχουν ήδη ξεκινήσει. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να βγει στον «αέρα» η προκήρυξη, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτες επενδυτές.

Με τη διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να συγκεντρώσει προτάσεις, που θα της δώσουν τη δυνατότητα να επιλέξει το καλύτερο επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 6.500 στρεμμάτων. Αυτό που περιμένουν στο Ταμείο Περιουσίας είναι, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος να ανταποκριθούν φορείς ή εταιρείες, οι οποίες έχουν την απαιτούμενη οικονομική επιφάνεια, αλλά και την τεχνογνωσία, ώστε να αναλάβουν την αξιοποίηση μιας τόσο μεγάλης κρατικής έκτασης. Υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο, να προκύψει ακόμη και συνδυασμός επενδυτικών προτάσεων, σε περίπτωση που κάποια σχέδια «κουμπώνουν» επενδυτικά με κάποια άλλα.

Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν άλλοι ενδιαφερόμενοι για την παραθαλάσσια έκταση των 2.500 στρεμμάτων, και άλλοι για τα 4.000 στρέμματα, που βρίσκονται πάνω από την παραλιακή λεωφόρο, και μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Στο Ταμείο Περιουσίας θα αξιολογήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάθε project που θα υποβληθεί.

Η έκταση του Ελληνικού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός επενδυτικού σχήματος, στο οποίο, εκτός από αραβικά κεφάλαια, μετέχουν δύο ελληνικές κατασκευαστικές και μία αμερικανική εταιρεία development. Μέχρι, όμως, να δημοσιευτεί η προκήρυξη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου θα πρέπει να έχουν αποκρυσταλλώσει τους πολεοδομικούς κανόνες, για την αξιοποίηση των 6.500 στρεμμάτων.

Σε ερώτηση της «Ι», αν εξετάζεται το ενδεχόμενο η έκταση του Ελληνικού να δοθεί σε τιμή ευκαιρίας, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών απάντησαν: «Η πώληση θα γίνει με βάση τις τιμές, που θα προσφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές. Θα υπάρξει ένα όριο απόδοσης της εκμετάλλευσης. Αν αυτό ξεπεραστεί από τον ιδιώτη ανάδοχο, θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερο τίμημα στο ελληνικό δημόσιο». Στην ανώτατη τιμή, που μπορεί να δώσει η αγορά, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να πουλήσει και τα υπόλοιπα ακίνητα, που θα περάσουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η λίστα με τα ακίνητα, που θα βγουν προς πώληση, ήδη καταρτίζεται από κοινοπραξία τραπεζών. Επικεφαλής είναι η Εθνική Τράπεζα, που ενεργεί ως σύμβουλος του ελληνικού δημοσίου. Μέχρι στιγμής, στην ιδιοκτησία του Ταμείου έχουν περάσει 35 δημόσια κτίρια. Τη διαχείρισή τους ασκούσε μέχρι σήμερα η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

Στο Υπουργείο Οικονομικών, ξεκινούν, ταυτόχρονα, τις διαδικασίες για την πώληση της ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ. Έχει προγραμματιστεί συνάντηση των επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών, με εκπροσώπους του Ταμείου και της Εθνικής Τράπεζας, για να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες αξιοποίησης των ακινήτων.

Σε επιστολή, η οποία εστάλη στις διοικήσεις των επιχειρήσεων, ζητείται η συνδρομή τους για:
● Την απρόσκοπτη πρόσβαση του χρηματοοικονομικού συμβούλου (Εθνική Τράπεζα) σε απαιτούμενα στοιχεία και πληροφορίες, αναφορικά με τα ακίνητα, που αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της δημόσιας επιχείρησης.
● Την παροχή στον σύμβουλο τυχόν τεχνικών εκθέσεων, μελετών, αποτιμήσεων και λοιπών αναφορών, σε σχέση με την ακίνητη περιουσία της δημόσιας επιχείρησης.
● Τη συνεργασία των στελεχών κάθε ΔΕΚΟ, προκειμένου να επικοινωνήσουν στον σύμβουλο τις ιδιαιτερότητες κάθε ακινήτου, καθώς και τις γενικότερες γνώσεις και απόψεις τους, βάσει της εμπειρίας τους.
● Τη διαθεσιμότητα των στελεχών των νομικών υπηρεσιών και των στελεχών διαχείρισης της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των ακινήτων, ιδιοκτησίας της επιχείρησης.

Η ακίνητη περιουσία των ΔΕΚΟ υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ. Στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι σήμερα ανεκμετάλλευτη. Στο παρελθόν είχαν κατατεθεί προτάσεις, που έδειχναν ότι, για την αξιοποίηση του «κοιμώμενου αυτού γίγαντα», μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλείστες μέθοδοι, στα πρότυπα των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα: η μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων, η χρήση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η μετεγκατάσταση κτιρίων, το sale and lease back. Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας κάθε ΔΕΚΟ, το Υπουργείο Οικονομικών θα επέλεγε την κατάλληλη, κατά περίπτωση, μέθοδο.

Τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία την έχει ο ΟΣΕ: η αξία της υπολογίζεται σε 5,2 δισ. ευρώ. Μόνο που, σήμερα, αξιοποιείται μόλις το 0,03% αυτής της περιουσίας! Σημαντική ακίνητη περιουσία κατέχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα -για παράδειγμα, 4.000 στρέμματα στο Λαύριο και 600 στρέμματα στην Ελευσίνα. Ο ΟΔΔΥ διαθέτει 270 στρέμματα στη Μαγουλέζα, ενώ ο ΗΛΠΑΠ μια έκταση έτοιμη προς εκμετάλλευση, όμορη με το Γήπεδο Καραϊσκάκη.
Το Ταμείο Περιουσίας επεξεργάζεται 11 ακόμα αποκρατικοποιήσεις

Με την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα πετύχουν τον στόχο για έσοδα 35 δισ. ευρώ έως το 2014. Το Ταμείο επεξεργάζεται ήδη 11 αποκρατικοποιήσεις. Μεταξύ των οποίων: την παραχώρηση του «Ελ. Βενιζέλος», την πώληση της νέας άδειας για κρατικά λαχεία και το «Ξυστό», την επέκταση των αδειών κινητής τηλεφωνίας και τον ΟΠΑΠ.

Επίσης προωθείται η πώληση του ΟΔΙΕ, του Καζίνο της Πάρνηθας και της ΛΑΡΚΟ. Έως το τέλος του έτους, θα έχει διατεθεί το 55%, επί συνόλου 65%, που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΠΑ (με ανοιχτό το ζήτημα του δικαιώματος προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ), καθώς και το 35,5% των ΕΛΠΕ. Αλληλένδετη είναι η πώληση δυο επιχειρήσεων, των ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ. Η πρώτη εταιρεία κατέχει το 35% της δεύτερης.

Το 2012, θα πάρουν σειρά τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα τουριστικά ακίνητα και οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης. Προς το παρόν, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν περπατούν. Πρέπει να ληφθεί, πρώτα, η τελική απόφαση για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Κάτι που επηρεάζει τις αποτιμήσεις και τις προοπτικές ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του προγράμματος. Αυτό τονίζουν στελέχη της αγοράς, που εκτιμούν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Οποιαδήποτε καθυστέρηση, ως προς την τροποποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, συνεπάγεται αισθητή μείωση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, που αναμένονταν το 2011. Ο στόχος έχει ήδη κατέβει στα 4 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά.

Του Μ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
Πηγη : isotimia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !