Στα δικαστήρια η ΟΣΥ για την απεργία σε λεωφορεία και τρόλεϊ

0

Την εκδίκαση της προσφυγής της ΟΣΥ κατά της απεργίας που κήρυξαν τα σωματεία των λεωφορείων και των τρόλεϊ, αναμένει το υπουργείο Υποδομών και Ανάπτυξης, εφαρμόζοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» στις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών.
Παράλληλα, αναζητείται νομικός και τεχνικός τρόπος για να δοθεί έκπτωση στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών για τον Φεβρουάριο, προκειμένου να βρεθεί το «ισοδύναμο» για τις χαμένες ημέρες των παράνομων απεργιακών κινητοποιήσεων του Ιανουαρίου.
Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν ότι η ΟΣΥ έχει αρκετά νομικά επιχειρήματα στη «φαρέτρα» της για να πείσει το δικαστήριο να χαρακτηρίσει τις κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο υποχώρησης για λόγους δημοσιονομικούς. Ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι η υπόθεση της επίταξης ήταν μάλλον δυσάρεστη, όμως, όπως λένε, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα υιοθέτησης των αιτημάτων των απεργών.
Και αυτό διότι, όπως υπογραμμίζουν, το ενιαίο μισθολόγιο έρχεται να αναστείλει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την «κίνηση καλής θέλησης» των συνδικαλιστών ως προσχηματική. «Ο νόμος είναι νόμος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις και δύο ταχύτητες» σημειώνουν.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις πρακτικές του παρελθόντος. Δεν είμαστε απέναντι στους εργαζομένους, αλλά ενάντια σε συντεχνιακές λογικές. Εάν κάνουμε πίσω, θα είναι το ξήλωμα του πουλόβερ. Ομως, εάν φύγουμε από το πλαίσιο της τρόικας, θα ξαναζήσουμε την αγωνία του Ιουνίου» λένε.
Σε σχέση με την επικείμενη προσφυγή των επιστρατευθέντων εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της πολιτικής κινητοποίησης, κύκλοι του υπουργείου απαντούν ότι τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος του 2007, ενώ επισημαίνουν ότι οι διαφορετικές νομικές προσεγγίσεις κρίνονται στα αρμόδια δικαστήρια.
Σε σχέση με το ενιαίο μισθολόγιο, σημειώνουν ότι ο νόμος προβλέπει μεσοσταθμικά 1.900 ευρώ και εγγυάται ότι κανείς δεν θα χάσει περισσότερο από το 25% του μισθού του. «Οι χαμηλόμισθοι της ΣΤΑΣΥ δεν θα υποστούν καμία ζημιά. Υπάρχει πρόβλεψη για τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες, τα νυχτερινά, τα κυριακάτικα και τις αργίες» λένε κύκλοι του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι θα μπει «φρένο» στους υψηλόμισθους των ΔΕΚΟ.
Κύκλοι του υπουργείου υπογραμμίζουν επίσης, ότι βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο παροχής εκπτώσεων για τις κάρτες απεριορίστων του Φεβρουαρίου, προς αντιστάθμιση των χρημάτων που έχασαν οι κάτοχοί τους, λόγω των παράνομων απεργιών του Ιανουαρίου στο μετρό.
Κατά πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα σενάρια, όπως το να δοθούν δωρεάν εισιτήρια για κάποιες ημέρες ή να σφραγιστεί το κουπόνι του Ιανουαρίου.
Επίσης, μένει να αναζητηθεί η νομική φόρμουλα για την αποζημίωση, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα γίνει με την έκδοση υπουργικής απόφασης ή με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΑ.
Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) κήρυξε 48ωρη απεργία για το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, καλύπτοντας τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ).
«Η Κυβέρνηση αποφάσισε το δρόμο της σύγκρουσης αντί του διαλόγου απέναντι στους εργαζόμενους στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας. Καταγγέλλουμε την σκληρή και απαράδεκτη απόφαση της επιστράτευσης για τους εργαζόμενους στα μέσα σταθερής τροχιάς» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Ζητάμε να ανακληθεί άμεσα το βάρβαρο και αντεργατικό μέτρο της πολιτικής επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς και να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για σύναψη Σ.Σ.Ε στους Οργανισμούς Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας» καταλήγει


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !