Και το θέατρο του παράλογου συνεχίζετε.

Είναι δυνατόν να τους αφήνουμε να μας κοροϊδεύουν. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη τόλμη, τόνισε ο πρωθυπουργός  Pinokio Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου που προήδρευσε τού Πολιτικού Συμβουλίου, έκανε νέο άνοιγμα συναίνεσης στην αντιπολίτευση και «φωτογραφίζοντας» τις ενστάσεις που διατύπωσαν την Τρίτη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δόθηκαν.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ιστορικές τις στιγμές που περνά η χώρα και τόνισε την ανάγκη να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, τις οποίες, όπως τόνισε «δεν θα τις φέρει κανένας σωτήρας, δεν θα τις φέρει καμία μαγική συνταγή, δεν θα τις φέρει η κατάργηση της Βουλής των Ελλήνων, δηλαδή η κατάλυση της δημοκρατίας». Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ο καταλύτης αυτών των αλλαγών, ενώ υπεραμύνθηκε και των πολιτικών κομμάτων που δέχονται επιθέσεις, τονίζοντας ότι «τα κόμματα είναι αναπόσπαστο τμήμα της δημοκρατίας».

Ως προϋπόθεση για την προώθηση των μεγάλων αλλαγών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, το «να μπορεί η χώρα να υπάρχει, να ικανοποιεί τις ανάγκες της στο εσωτερικό αλλά και τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της».

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου άσκησαν κριτική ρίχνοντας στο τραπέζι πρόταση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ κάποιοι ζήτησαν υπουργοί που αστόχησαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα συνέλθει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το Υπουργικό Συμβούλιο σε τακτική συνεδρίαση, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας κατατίθεται προς συζήτηση στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Την Τρίτη προηγήθηκε η θυελλώδης συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του Κινήματος, όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άκουσε τα… εξ αμάξης από πολλούς βουλευτές.

Η Βάσω Παπανδρέου εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία. Αυτό που έγινε πέρυσι αυτό θα γίνει και φέτος. Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε πέρυσι. Αυτό που πάτε να κάνετε και φέτος έχει μικρά ποδάρια. Η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης της χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα. Αφήστε τα κόλπα με το opengov που συγκαλύπτει τις επιλογές των κολλητών σας», για να αποκαλύψει πως «τον Οκτώβριο του 2009 ήμουν στο γραφείο σου και σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες ως… ούφο (sic)» ρωτώντας χαρακτηριστικά: «Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους;».

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα δε βγαίνει: «Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή τη δανειακή σύμβαση την έχει υπογράψει Έλληνας υπουργός. Χρειάζεται αλλαγή προσώπων», την ώρα, μάλιστα, που η δυσφορία του υπουργού Οικονομικών ήταν έκδηλη.

Ο Κώστας Γείτονας είπε «όχι» στο δημοψήφισμα, επειδή είναι προθάλαμος εκλογών και τόνισε: «Χάσατε το επικοινωνιακό παιχνίδι και αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ κάνετε καταστολή όπως π.χ με την ανακοίνωση που βγάλατε την Κυριακή». Επιπλέον ζήτησε να μη γίνουν μειώσεις στα αφορολόγητα όρια.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος σχολίασε δηκτικά το τηλεοπτικό σποτ «20 μήνες αγώνας» με τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, λέγοντας πως «έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα».

Αμφισβητώ ότι δεν μπορείτε να φορολογήσετε επιτέλους τους λαθρέμπορους και τους μαυραγορίτες επεσήμανε ο Λάμπρος Μίχος. Εμείς αρμενίζουμε στραβά, δεν είναι στραβός ο γιαλός ανέφερε ο Έκτωρ Νασιώκας. Κάθε προσπάθεια κρίνεται από το τελικό αποτέλεσμα και αυτό τώρα είναι οι πλατείες είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Η Έλενα Παναρίτη διερωτήθηκε, απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα πάρεις κι άλλα μέτρα;». Η κ. Παναρίτη ζήτησε «δομικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει ακόμη. Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα τους πολίτες. Ο λόγος που παίρνουμε τα μέτρα είναι ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αντιμετωπίζουμε το θέμα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι κεφαλαιακής επάρκειας όπως θα έπρεπε».

«Ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει την ευθύνη, αυτό, όμως, οφείλουν να το κάνουν πρώτα η κυβέρνηση και οι υπουργοί», δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ ο Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει την ανάπτυξη και ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει.

Ανταπαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η χώρα είναι υπερχρεωμένη και απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις. Ανέφερε ότι «ζούμε σε υπερχρεωμένη χώρα και αυτό πληρώνουμε, αλλά γι’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει και δίκαια, όπως οι βουλευτές ζήτησαν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου προτίθεται να κάνει δεκτή την πρόταση της Λούκας Κατσέλη για αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης που ενδεχομένως να μην φθάσει στον υπερδιπλασιασμό, όπως πρότεινε η υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να δήλωσε ότι «δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας». Παράλληλα, παρουσιάστηκε διαλλακτικός για το φορολογικό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να χαλαρώσουν τα μέτρα, ενώ εξήγησε ότι ασκείται μεγάλη πίεση από την Τρόικα για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός σημείωσε ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα έρθει μεν στη Βουλή ως ένα άρθρο, όμως, οι βουλευτές θα γνωρίζουν εκ των προτέρων το περιεχόμενο των νόμων, αφού θα έχουν ενημερωθεί για τους εφαρμοστικούς νόμους.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι οι εκλογές θα συνιστούσαν απόδραση από την ιστορική ευθύνη, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο και οι βουλευτές καλούνται να διαχειριστούν την κρίση και όχι την ευημερία.

«Ούτε το οικονομικό επιτελείο είναι ικανό να υλοποιήσει τους στόχους, ούτε το ΠΑΣΟΚ από μόνο του να διαχειριστεί την κρίση», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δημήτρης Λυντζέρης. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να συσπειρώσει σπουδαίες προσωπικότητες σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, κάτι συγκλονιστικό που θα συνεγείρει και θα ενώσει τους Έλληνες σα μια γροθιά», επεσήμανε.

Πεπεισμένος ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, δήλωσε ωστόσο ο Γιώργος Πεταλωτής, προθέτοντας ότι πολλές από τις προτάσεις τους θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο.

Το μισό ΠΑΣΟΚ στρέφεται εναντίον του άλλου μισού, τόνισε, από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Δημοσίευση σχολίου

[disqus][facebook][blogger]

ΣΑΚ ΗΛΠΑΠ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget