«Υπάρχει εισήγηση για ενιαίο ΦΠΑ 15%».

0
Και νέα «συνταγή» για αύξηση των φορολογικών εσόδων με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 15% -αντί των τριών 19%, 9% και 4,5% που ισχύουν σήμερα- συζητεί η κυβέρνηση.
Το σενάριο αυτό πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα, αφού αυξάνει από 9% σε 15% τον ΦΠΑ, μεταξύ άλλων για τα προϊόντα διατροφής και τις υπηρεσίες των δημόσιων επιχειρήσεων (ρεύμα, νερό, μεταφορές) όπου δαπανάται το μεγαλύτερο μέρος των μισθών και των συντάξεων. Αυξάνει επίσης από 4,5% σε 15% τον ΦΠΑ για τα βιβλία και τις εφημερίδες. Καταργεί επιπλέον τον ειδικό μειωμένο συντελεστή 13% που ισχύει στα νησιά. Το ίδιο σενάριο αντίθετα μειώνει από 19% σε 15% τον ΦΠΑ για ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά είδη, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα κ.ά.

Το νέο «μαγείρεμα» του ΦΠΑ βλέπει το φως της δημοσιότητας τρεις μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν υπάρχει σκέψη ούτε εισήγηση από τους συμβούλους του υπουργείου για αύξηση του ΦΠΑ και ούτε αποτυπώνεται στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Χθες, όμως, σε ερώτηση για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη απάντησε: «Υπάρχει στη δημόσια διαβούλευση. Ο υπουργός Οικονομικών θα αναγγείλει όλα τα μέτρα όταν κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο».

Ανοικτό άφηνε το θέμα και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών κύκλοι του οποίου έλεγαν χθες το βράδυ ότι «είναι εισηγήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται από το υπουργείο Οικονομικών».

Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΜΟΥ
Ελευθεροτυπία

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !