Εξετάζεται η νέα λίστα Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων

0
Παραδόθηκε το πόρισμα της Διαρκούς Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα την Τρίτη, στον υπουργό Εργασίας. Στο πόρισμα υπάρχουν τα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής και με τα οποία θα αποφασιστεί η νέα λίστα για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Παράλληλα, η επιτροπή έκανε δεκτή την πρόταση του υπουργού Γ. Κουτρουμάνη να συζητήσει εντός 10ημέρου την ενδεικτική λίστα που θα δοθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων του υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Η πρόταση θα διαμορφωθεί με βάση το πόρισμα, την αξιοποίηση μελετών, αλλά και την διεθνή εμπειρία. Η τελική λίστα θα είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας, αφού προηγηθεί σχετική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Νέες ειδικότητες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή, εξέτασε αιτήματα για ένταξη νέων επαγγελμάτων στη λίστα των Βαρέων. Οι ειδικότητες που η επιτροπή θα κρίνει αν θα ενταχθούν είναι οι εξής:

1) Οδηγοί σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά από 01/08/2008.

2) Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών.

3) Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργεις.
4) Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου: μηχανοτενχίτες, ελασματουργοί, μονταδόροι, συναρμολογητές, ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας, χειριστές μηχανών παραγωγής - κατασκευής καλωδίων με αγωγούς χαλκού χαμηλής και μέσης τάσης

5) Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων.

6) Εργαζόμενοι εντός φρεατίων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.
7) Επίσης, οι εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, ως ομοειδής κατηγορία με τους εναερίτες επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.
8) Στο χώρο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας μεγάλος αριθμός του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού συνεχίζει να εργάζεται στην παραγωγή, στον έλεγχο ποιότητας, στη διασφάλιση ποιότητας και στην έρευνα και ανάπτυξη, ερχόμενος άμεσα σε επαφή με τους βλαπτικούς παράγοντες που υπάρχουν σ' αυτούς τους χώρους εργασίας (χημικούς, βιολογικούς, φυσικούς).
9) Για το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της παραπάνω κατηγορίας (κυρίως μηχανικοί) που εργάζονται σε χώρους ΒΑΕ, είναι απαραίτητο τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν σε σύσταση κλάδου ασφάλισης που να καλύπτει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
10) Προτείνεται η ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζόμενων στη βιομηχανία και βιοτεχνία σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Εξαιρέσεις
Η Επιτροπή δε θα προχωρήσει σε αλλαγές των ήδη ενταγμένων στη λίστα επαγγελμάτων, καθώς πρότεινε την παραμονή των ήδη υπαρχόντων εργασιών και ειδικοτήτων στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και την επικαιροποίηση της λίστας με αφαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας που δεν υφίστανται πλέον.

Πηγη: το ποντικι

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !