Σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους

0
Σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δη­μοσιονομικής Στρατηγικής. Ειδικότερα, όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

Θεσμοθετείται το ελαστικό δεκάωρο χωρίς υπερωρια­κή αμοιβή για τον χρόνο απασχόλησης που υπερβαίνει το οκτάωρο (με αντάλλαγμα την υπόσχεση για ρεπό).

Θεσμοθετείται η δυνατότητα απασχόλησης νεοεισερχό­μενων στην αγορά εργασίας νέων κάτω των 25 χρόνων με μισθό αισθητά κατώτερο (έως και 20%) από ό,τι ορίζουν οι αντίστοιχες κλαδικές συμβάσεις ή ακόμα και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

♦ Ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία αύξηση των επιχειρη­σιακών και ατομικών συμβάσεων αφού θεσπίζεται η δυνατότητα περάσματος σε τέτοιες συμβάσεις όχι πλέον με συναπόφαση των σωματείων, αλλά με τη συναίνεση «Ενώσεων Προσώπων» (ως ένωση προσώπων θεσπίζεται μια «συλλογικότητα» που εκπροσωπεί το 25% των εργα­ζομένων σε επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των 20 εργαζομένων).

Ασφαλιστικό

Επίσης, σκληρά μέτρα σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώ­ματα περιλαμβάνει ο νόμος και είναι τα εξής:

♦ Θεσπίζεται ειδική εισφορά σε συντάξεις που ξεπερ­νούν τα 1.700 ευρώ ή σε συνταξιούχους που είναι μικρότεροι των 60 ετών. Η εισφορά κλιμακώνεται από 6%.

♦ Θεσπίζεται ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ και η οποία θα κλιμακώνεται από 3%.

♦ Θεσπίζεται κράτηση 1% υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα (0,50% ο εργαζόμενος και 0,50% ο εργοδότης), ενώ στο Δημόσιο η κράτηση αυτή θα φτάνει ακόμα και στο 3% και θα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον εργαζό­μενο.

♦ Από 1η Αυγούστου οι δικαιούχοι των ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υποχρεούνται σε κράτηση δέκα ευρώ μηνιαίως υπέρ ανεργίας.

* Αυξάνεται η εισφορά των αγροτών για τις συντάξεις ΟΓΑ.

* Περικόπτεται κατά 10% το εφάπαξ όλων των δημοσίων υπαλλήλων που έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 1.1.2010, ενώ οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι της ΔΕΗ χάνουν πλέον από το εφάπαξ 15%.



Επιδότηση Ανέργων

Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης του νόμου είναι ότι θεσμοθετεί περιορισμούς στην επιδότηση των άνεργων νέων. Για την 1η επιδότηση θεσπίζεται ως ελάχιστη υπο­χρέωση η κατοχή 80 ενσήμων ετησίως για τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ μετά την 1η επιδότηση θεσμοθετείται ως προϋπόθεση για νέα επιδότηση η κατοχή 150 ενσήμων στον τελευταίο χρόνο πριν από την επιδότηση.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !