Εφεδρεία και απολύσεις σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα

0
Οι δημόσιοι υπάλληλοι με συμβάσεις έργου (περίπου 50.000) αλλά και το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ ή επιχειρήσεων που θα καταργηθούν θα τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία και μετά την πάροδο ενός έτους και εφόσον δεν αλλάξουν τα δεδομένα θα οδηγούνται σε απόλυση.
Αυτό προβλέπει ουσιαστικά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, μετά από απαίτηση της τρόικας και μέχρι το 2014, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί, θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον 150.000 υπάλληλοι.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας όσα προβλέπονται, απάντησε σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. δηλώνοντας ότι "ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας ήταν μία πρόταση της Ν.Δ. που ενσωματώθηκε στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής (ν. 3686/2011). Αυτό που ισχύει άρα είναι αυτό που συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στο άρθρο 37 του παραπάνω νόμου, το οποίο υπερψηφίστηκε από τη Ν.Δ. με εξαίρεση την επίμαχη παράγραφο 7 που προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα".

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όσοι μπαίνουν σε εργασιακή εφεδρεία θα λαμβάνουν το 60% του βασικού τους μισθού και στο τέλος της εφεδρείας θα απολύονται. Επίσης προβλέπεται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για όσους βρίσκονται σε εφεδρεία να μετατάσσονται σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις ή στον στενό δημόσιο τομέα, ωστόσο κάτι τέτοιο, εφόσον συμβεί, θα θεωρείται νέα πρόσληψη και θα αφαιρείται από τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις.

Στο μεταξύ συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο αναμένεται να αποφασίσει στη σημερινή συνεδρίασή της η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για το περιεχόμενο του νέου μισθολογίου, αλλά και προκειμένου να αποσαφηνιστεί η συμφωνία με τον Γ. Παπακωνσταντίνου για τη δανειακή σύμβαση με το ΤΕΑΔΥ ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ με εγγύηση του κράτους, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη δοθεί.

Σύμφωνα με τη συμφωνία το Δημόσιο θα χορηγούσε ισόποσα ομόλογα τα οποία θα έληγαν το 2020. Ακόμη 300 εκατ. ευρώ θα καλύπτονταν με repos του ελληνικού Δημοσίου. Η έκτακτη χρηματοδότηση του Ταμείου εκτιμάται ότι θα του έδινε μία ανάσα καθώς η «μαύρη τρύπα» του αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ και δεν διαφαίνεται προοπτική ανάκαμψης με δεδομένο ότι αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !